Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Proactief herbicidevrij telen

Een onbegroeide bodem is een uitnodiging voor spontane begroeiing oftewel onkruid. Traditioneel zetten we dan herbiciden in. Willen we naar een herbicidenvrije teelt? Dan moeten we de bodem begroeid houden, zodat er geen plaats meer is voor onkruiden.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Primus uit de proef: smeerwortel

Grasbanen zijn handig om de bodem tussen de rijen te bedekken en kunnen perfect tegen betreding. Gras heeft eigenlijk maar één nadeel, namelijk dat het richting de plantrij groeit. Om dat te voorkomen, moet je gebruikmaken van het zwakke punt van grasachtigen. Gras is tegen heel veel bestand, maar niet tegen schaduw. De onderbegroeiing moet voldoende sterk zijn en schaduw berokkenen om gras tegen te houden en mag niet te hoog opgroeien, zodat de teelt niet gehinderd wordt. Smeerwortel (Symphytum officinale) voldoet aan beide eigenschappen. Afgelopen twee jaar deden we ervaring op met smeerwortel als onderbegroeiing bij rode bes. Én met een goed resultaat! In dat object werd geen enkele behandeling, ook geen winterbehandeling, met herbiciden gezet! Opgelet! In de proef gebruikten we geen wilde inheemse smeerwortel, maar wel de cultuurvariant Bocking 14 die zichzelf niet kan uitzaaien.

 

Penningkruid: nog niet overtuigd

Penningkruid (Lysimachia nummularia) is een zeer lage bodembedekker die een dichte mat vormt (Foto 2). In de proef werd er aangeplant op grond die niet helemaal vrij was van onkruiden. Na het eerste proefjaar moest hier een behandeling met een grassenmiddel ingezet worden, omdat grassen bleven domineren. We volgen op of penningkruid het gras wel onder controle kan houden eens deze bodembedekker een gesloten mat vormt. Wat wel al vaststaat, is dat de zwartstrook niet bloot is in het voorjaar. De plant blijft immers groen in de winter. Dat kan een nadeel zijn bij het optreden van nachtvorst, waardoor warmte-uitstraling van de bodem verhinderd wordt.

 

Ook met stromulch kan je herbicidevrij telen

In 2021 ging onze zoektocht naar een herbicidenvrije teelt van rode bes van start met het gebruik van mulchmaterialen, zoals houtsnippers (zeefoverloop), compost en stro. Alle materialen werden gedurende twee
seizoenen getest. Stro bleek het interessantste materiaal en werd verder gebruikt (Foto 3). De mulchlaag zorgt ervoor dat onkruid onderdrukt wordt en dat op drogere momenten het vocht in de grond behouden wordt. Het enige minpunt is dat er ieder jaar een nieuwe laag stro dient aangebracht te worden, omdat het materiaal verteert. Uiteraard draagt die vertering wel bij aan de opbouw van organische stof in de bodem.

 

 

We brengen het stro aan in een laag van 20 cm dik. Het stro vervangen, doen we pas na de ijsheiligen. Als nachtvorst dreigt, verwijderen we het oude stro zodat de zwartstrook blootligt. Dreigt er geen nachtvorst  dan wordt het nieuwe stro op het oude gelegd. Bijkomend brengen we dit jaar vooraan op de maaier een schijf aan die de kant van de grasbaan afsnijdt iedere keer als we maaien. Gras baant zich namelijk in de loop van de zomer terug een weg richting de plantrij.

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â