Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

De landbouwvennootschap afgeschaft… Help, wat nu?

De landbouwvennootschap (LV) had twee voordelen die dat type vennootschap erg populair maakten. Bij de afschaffing van de LV zijn die twee voordelen behouden, maar enkel voor vennootschappen met een erkenning als landbouwonderneming (LO). De landbouwonderneming is de ‘opvolger’ van de LV.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

De landbouwvennootschap (LV) werd in 1979 speciaal opgericht voor de land- en tuinbouwsector. Dat was nodig o.w.v. de toenemende behoefte van landbouwers aan kapitaal en aan een duidelijke, juridisch onderbouwde bedrijfstructuur. Van bij het begin zijn er enkele voordelen aan de LV verbonden die de populariteit de laatste 15 jaar kunnen verklaren. De LV mocht, in tegenstelling tot alle andere soorten vennootschappen, gebruik blijven maken van de personenbelasting (barema of enkelvoudige boekhouding). Daarnaast was er geen pachtoverdracht nodig als de exploitatie werd ingebracht in de vennootschap. Die twee voordelen waren van kapitaal belang. Bij de afschaffing van de LV zijn beide voordelen behouden, maar enkel voor vennootschappen met een erkenning als landbouwonderneming (LO).

Bye bye landbouwvennootschap, hello landbouwonderneming

Het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen streeft naar meer flexibiliteit en eenvoud. Dat vertaalt zich o.a. in een serieuze reductie van het aantal vennootschapsvormen tot enkel de maatschap, de VOF, de CommV, de BV (vervangt BVBA), de CV (vervangt CVBA) en de NV. De hervorming van het vennootschapsrecht heeft dus erg grote gevolgen voor de landbouwvennootschappen, vermits je die vennootschapsvorm sinds 1 mei 2019 niet meer kan oprichten.

 

Wie toch gebruik wil maken van de eerder vermelde voordelen inzake pacht (zowel voor VOF/CommV/CV/BV) of fiscaal keuzestelsel (enkel voor VOF/CommV), moet een keuze maken uit de resterende rechtsvormen en vervolgens een erkenning als Landbouwonderneming (LO) aanvragen. Enkel een VOF, CommV, BV en CV kunnen die erkenning krijgen. In voorkomend geval zal er dan sprake zijn van een VOFLO, CommVLO, BVLO of CVLO.

Erkenningsvoorwaarden

Uiteraard zijn er aan het verkrijgen van de erkenning LO een aantal voorwaarden gekoppeld. Die erkenningsvoorwaarden bestaan uit een aantal verplicht op te nemen statutaire bepalingen, die geïnspireerd zijn op een aantal unieke kenmerken van de LV, o.a.:

 

  • Het voorwerp van de vennootschap dient hoofdzakelijk een landbouwactiviteit te zijn.
  • Enkel natuurlijke personen mogen vennoot zijn.
  • De beherende vennoten moeten minstens 50% van hun tijd besteden aan de landbouwuitbating en minstens 50% van hun beroepsinkomen uit de landbouwuitbating halen.
  • Wettelijk voorkooprecht op aandelen voor beherende vennoten of zaakvoerder.

 

Al die erkenningsvoorwaarden zijn onderwerp van een administratieve aanvraag en aan een controle door de FOD Economie. Hoewel het systeem inzake erkenning als landbouwonderneming een administratieve verzwaring ten opzichte van de vroegere situatie betekent, biedt het ook een aantal voordelen:

 

  • Onafgezien van de voorschriften opgenomen in het KB, beschikt men over meer vrijheid om statuten op maat te schrijven. De LV zat immers in een vrij ouderwets keurslijf en bevatte een aantal juridische tegenstrijdigheden.
  • Daarnaast kunnen erkende landbouwondernemingen voortaan ook fuseren of splitsen, terwijl dat voor een LV niet mogelijk was.

Wat met bestaande landbouwvennootschappen?

De nieuwe wet trad voor bestaande LV’s in werking op 1 januari 2020. Tot die datum kon je nog statutenwijzigingen (bv. wijziging beherend vennoot, adreswijziging of kapitaalverhogingen) doorvoeren in de bestaande LV. De bestaande LV’s hebben vier jaar de tijd, dus tot 31 december 2023, om zich om te vormen naar VOFLO, CommVLO, BVLO of CVLO.

 

De LV’s die al bestonden voor mei 2019 zijn automatisch erkend als landbouwonderneming en hoeven de erkenning tot LO niet onmiddellijk aan te vragen. Pas op het ogenblik dat zij hun rechtsvorm aanpassen aan de nieuwe wetgeving, moeten zij formeel een erkenning als LO aanvragen. Landbouwvennootschappen die blijven opteren voor toepassing van de personenbelasting zullen in hun keuze beperkt zijn tot VOFLO en CommVLO, terwijl zij die kiezen voor vennootschapsbelasting het volledige arsenaal, met inbegrip van BVLO en CVLO, kunnen kiezen.

 

De inschatting van SBB is dat de meeste bedrijven die vasthouden aan de personenbelasting best kiezen voor een CommVLO, aangezien daar een stille vennoot, die slechts aansprakelijk is tot zijn inbreng, kan worden aangeduid. De bedrijven die de voorkeur geven aan de vennootschapsbelastingen in combinatie met een beperking van de aansprakelijkheid kiezen best voor een BVLO.

 

Je kan de bestaande LV ook ontbinden en de exploitatie terug ‘uitbrengen’ naar een eenmanszaak of maatschap. De onroerende goederen die eventueel in de LV zitten zijn dan een belangrijk aandachtspunt.

Opgepast: deadline 31 december 2023

Een bestaande LV wordt automatisch erkend als LO, maar dat betekent niet dat bestaande LV’s geen actie moeten ondernemen. De LV’s die in de overgangsperiode tot 31 december 2023 geen stappen ondernemen om zich om te vormen naar één van de resterende vennootschapsvormen, zullen na die overgangsperiode ambtshalve omgevormd worden.

 

LV’s met een stille vennoot worden zo CommV’s en die zonder stille vennoot worden VOF’s. Maar zo’n ambtshalve omvorming is sterk af te raden, want die houdt geen rekening met de erkenning als LO. Daardoor word je na de omvorming belast in de vennootschapsbelasting en niet meer in de personenbelasting (oa barema). Bovendien kunnen bij een VOF of CommV zonder erkenning als LO pachtproblemen opduiken. Wacht de deadline dus niet af, maar praat er tijdig over met een SBB-adviseur!

Wat kan SBB voor je doen?

We hebben de totstandkoming van het nieuwe wetboek op de voet gevolgd en gepleit voor het behoud van de cruciale voordelen die uniek zijn aan de LV. We begeleiden je graag in de transitie naar het nieuwe vennootschapslandschap. We spreken graag met jou over de voor- en nadelen van het nieuwe vennootschapsrecht, met de nadruk op de LV. Die wijziging is zo ingrijpend dat het noodzakelijk is om je goed te laten adviseren door specialisten van het eerste uur.

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â