Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Vermijd erosie eenvoudig, ook op hellende aardbeipercelen

Bij hellende aardbeipercelen stroomt er, zelfs bij een lichte terreinhelling, heel wat regenwater af tijdens een hevige regenbui. Je kan dat water beter laten infiltreren, want dat zorgt niet alleen voor een minder droge bodem, maar ook voor minder erosie.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

De ‘run off’, beter gekend als afstroom, kan problemen geven voor aardbeientelers. Daarom zoekt pcfruit naar oplossingen om erosie te vermijden, voornamelijk voor diegenen die aardbeien op (licht-)hellende percelen telen. pcfruit zette daarvoor, samen met enkele partners, haar schouders onder het project dat oplossingen zocht en die vonden ze ook!

Runoff, wat is het probleem?

‘Runoff’ is de neerslag die afstroomt van je percelen, waardoor de neerslag niet alleen niet in je bodem kan dringen, maar waardoor er ook bodemerosie optreedt. Om die problemen tegen te gaan, zetten we begin oktober een proef op in een hellend perceel vollegrondsaardbei junidragers.

Meten is weten

De volledige perceellengte bedroeg zo’n 125 m. We selecteerden zes rijen voor onze proef. Bij drie van de zes rijen creëerden we drempels in de plukpaden (Foto 1). Daardoor ging de neerslag minder snel afstromen en kreeg het meer tijd om in de bodem binnen te dringen. Dat was in elk geval de theorie erachter. We bewaarden zo’n 1,4 m afstand tussen de drempels.

 

Foto 1. – Drempelmachine aan het werk (links) en het finale resultaat (rechts). 

 

De overige drie rijen waren een controle, zodat we de werking van de drempels goed konden beoordelen. Onderaan elke rij, zowel die met als zonder drempels, plaatsten we opvangbakken met trechters die de hoeveelheid afstroom of runoff konden meten (Foto 2).

 

Foto 2. – Bakken onderaan het perceel met trechters voor opvang van afstromende neerslag, runoff.

 

Als de theorie klopt, zou er in de opvangbakken van de drempelrijen minder water zitten, dan in de bakken zonder drempels. Dankzij het weerstation weten we exact hoeveel liter neerslag er gevallen is en kunnen we het runoff-percentage eenvoudig berekenen.

 

Proef op de som

We berekenden de runoff door de hoeveelheid water die in de opvangbakken zat op verschillende tijdstippen, na één of meerdere regenbuien, te meten.

 

Het gemeten volume water is daarom de cumulatieve hoeveelheid runoff tussen de tijdstippen van meten (ledigen van de opvangbakken).

 

Figuur 1 toont het runoff-percentage met en zonder drempels voor verschillende neerslagevents in de winter van 2023-2024. Zoals je ziet, was er geen of een zeer beperkte hoeveelheid runoff in de stroken met drempels, terwijl het runoff-percentage in de controlestroken zonder drempels opliep tot zo’n 25%. De drempels hadden dan ook een sterk reducerend effect op de hoeveelheid afstromend water, wat positief is voor waterinfiltratie.

 

Figuur 1. – Runoff-percentage (gemiddelde van 3 rijen per behandeling), berekend als de hoeveelheid afstromend water (runoff) in verhouding tot de hoeveelheid neerslag, cumulatief tussen twee tijdstippen. De data op de x-as zijn de tijdstippen van het ledigen van de opvangbakken: de hoeveelheid runoff en neerslag werden dan ook cumulatief bepaald tussen twee tijdstippen.

Opgelost!

De aanleg van drempels in de plukpaden had een duidelijk effect: in de stroken met drempels werd de hoeveelheid neerslag die afstroomt quasi gereduceerd tot nul. Op die manier zorgen de drempels dan ook voor meer waterinfiltratie en minder erosie. En wat doe je dan met die plukpaden met drempels? Die kan je nadien gewoon terug egaliseren, voordat je ze met stro bedekt (Foto 3). Weer een zorg minder voor aardbeitelers!

 

Foto 3. – Toestel met tanden om drempels te egaliseren.

 

Heb je interesse om met het drempeltoestel aan de slag te gaan? Neem contact op via victoria.nelissen@pcfruit.be of 011 69 71 55.

 

   

 

Vlaanderen WaterProof’ is een project dat de Vlaamse regering financiert in het kader van de Blue Deal, het programma dat de strijd aanbindt tegen droogte en waterschaarste in Vlaanderen. Binnen dit project worden voor de fruitteelt een aantal innovatieve maatregelen in de praktijk getest en gebruiksklaar gemaakt, zoals slimme irrigatie met sensoren, peilgestuurde drainage, gebruik van alternatieve waterbronnen… Meer info via www.vlaanderenwaterproof.be en www.waterwinst.be.

 

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â