Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit?Ā Ontdek hier de mogelijkheden.

Op weg naar precisiefruitteelt

De fruitteelt in Vlaanderen staat onder druk. De concurrentiedruk van andere landen is hoog. Efficiƫnter fruit telen, is noodzakelijk om fruitteelt in Vlaanderen te behouden. Percelen worden vandaag uniform behandeld. De vraag is of elke boom die behandeling nodig heeft?

----------------------------------

Ā 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

Ā 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Ā 

De vandaag gangbare uniforme toepassingen geven de bomen een gemiddeld correcte behandeling. Die is echter nooit optimaal voor elke boom op dat specifieke moment. Precisiefruitteelt streeft daarom naar een nauwgezette boom per boom behandeling, die geeft wat elke boom nodig heeft. Dat door gebruik te maken van verschillende technologieƫn zoals sensortechnologie, ICT, GPS en computergestuurde machineonderdelen (Foto 1).

 

Precisiefruitteelt wil efficiĆ«ntie maximaliseren door te focussen op opbrengst in de vorm van meer fruit (ton/ha) en een betere vruchtkwaliteit (maat, vorm, kleur). We willen de opbrengst uitgedrukt in ā‚¬/ha optimaliseren. Verhogen van de efficiĆ«ntie kan ook door het optimaal inzetten van arbeid en hulpstoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en water. Dat leidt tot besparing en dus een economisch voordeel. Toch willen we niet inboeten op de opbrengst. De opbrengst en bijhorende vruchtkwaliteit blijft altijd deel uitmaken van de proeven rondom precisiefruitteelt.

Meten is weten

Boom per boom toepassingen gaan uit van variatie in boomgaarden. Variatie meten we via sensoren die data verzamelen over het gewas en de bodem. Dat kan door satellietbeelden, dronebeelden of sensoren gemonteerd op een trekker. De beelden worden vervolgens verwerkt tot bruikbare boom per boom kaarten, die info over het gewas weergeven zoals groeikrachtkaarten, bloesemintensiteitskaarten, opbrengstkaarten en bodemkaarten.

Taakkaarten

De informatie uit die metingen wordt volgens adviesmodellen omgezet in teeltadviezen in de vorm van taakkaarten. De adviesmodellen beschikken over de kennis om, aan de hand van gemeten parameters, de opbrengst in te schatten. Indien nodig formuleren ze ook advies voor variabele toepassingen zoals wortelsnoei, bemesting of chemische dunning (Foto 2).

 

 

Uitvoering

Geavanceerde machines voeren de behandeling per boom uit volgens de taakkaart. Bijvoorbeeld bij de wortelsnoeier wordt de diepte van het mes via een computer en de taakkaart aangestuurd op basis van de locatie van de trekker aangegeven door een GPS-sensor (Foto 3). Gelijkaardige principes sturen boomgaardspuiten en meststofstrooiers aan.

 

Hoe ver staan we?

In het Interreg-project ‘Intelligenter fruit telen’ ontwikkelden we dataverwerking om ruwe dronebeelden in begrijpbare boom per boom parameters om te zetten. Die waren gekoppeld aan groei, gezondheid, bloesemintensiteit, verwachte opbrengst en verwachte stikstofgehalte in de vruchten. De bodemscans werden verwerkt tot kaarten die de EC-waarden (elektrische geleidbaarheid) van de bodem weergeven, die dan weer gerelateerd is aan de mogelijkheid tot groei van de bomen. De EVAĀ®-app kreeg een kaartmodule om boomparameters op een eenvoudige manier te bekijken.

 

Vervolgens ontwikkelden we adviesmodellen voor wortelsnoei, bemesting of bekalking, chemische dunning en irrigatie. Ga naar www.pcfruit.be/intelligenter-fruit-telen om meer info over het project en de resultaten te lezen.

Voorlopige resultaten

Testen met variabele irrigatie op basis van bodemvochtsensoren hadden een positieve invloed op de kleur en het suikergehalte van peren. De opbrengst bleef gewaarborgd. De terugverdientijd was echter niet rendabel. Op langere termijn verwacht men een vermindering van snoei en dunningskosten, die de grootste meerwaarde betekenen voor een rendabele terugverdientijd.

 

Een test met variabele manuele snoei toonde een duidelijke stijging van de gemiddelde vruchtmaat aan in het droge jaar 2020. Dat leidde tot een stijging van de verkoopprijs. De extra gemaakte kosten van de bodemscan, dronevlucht en de meeruren door de variabele snoei werden tijdens het jaar terugverdiend. In het natte jaar 2021 was er geen effect van manuele snoei op de gemiddelde verkoopprijs. Die proeven
geven een indicatie naar de effecten van variabele machinale toepassingen zoals wortelsnoei of mechanische snoei.

 

De meerwaarde van een variabele chemische dunning konden we door een te laag aantal bloembotten in 2021 niet aantonen. Onder de juiste omstandigheden (veel bloembotten en voordelige weersomstandigheden) verwachten we een betere werking en een groot potentieel voor variabele chemische dunning, die het aantal vruchten, de vruchtmaat en de verkoopprijs optimaliseren. De gemaakte kosten voor de metingen en de uitvoering door een loonwerker verdien je dan terug. Een belangrijke parameter bij de haalbaarheid is de variatie, gerelateerd aan perceelgrootte, in de boomgaard. Hoe groter hoe hoger de kans op veel variatie, waardoor je best inzet op variabele toepassingen.

Toekomstige precisiefruitteelt

Het Interreg-project ADaM & PreciLa, dat dit jaar startte, zet verdere stappen richting precisiefruitteelt. Precisielandbouw in Vlaanderen en in Nederland, zowel bij akkerbouwers als fruittelers, komt aan bod. Zo delen we kennis tussen verschillende teelten en landen. Door een verbeterd Agri-DataManagement (ADaM) brengen we PrecisieLandbouw (PreciLa) tot bij de teler met behulp van technische innovaties en praktijkdemonstraties. Proeven rondom variabele wortelsnoei, dunning, bemesting, irrigatie en aanplanting gebeuren bij de telers. Precisiefruitteelt kan niet zonder het data-verhaal, waardoor een aantal dataplatformen verbeterd en aan anderen gelinkt worden. O.a. Binnen EVAĀ® gaat dat vooral over het gedeelte taakkaarten.

 

We willen fruittelers inzicht geven in wanneer en onder welke omstandigheden precisiefruitteelt technisch en economisch rendabel is. Kosten, baten en risicoā€™s worden in kaart gebracht.

Heb je interesse in precisiefruitteelt? Schrijf je in voor de demo van 14 december 2023. Ga naar www.pcfruit.be/demo-precisiefruitteelt om je in te schrijven voor het event!

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Ā