Pittige terugblik op de fruitteeltvakbeurs in Houten
- Vincent Turkelboom
-
NPVPA
We werpen een terugblik op de tweejaarlijkse beurs in Houten. Die werd, met 3.100 bezoekers, druk bezocht. Alle aspecten van de fruitteelt waren vertegenwoordigd door de 136 toeleveranciers en dienstverleners. Ideaal om je verder te informeren en collega‘s te ontmoeten. Er was veel aandacht voor de mechanisatie, omdat het een prioriteit is voor vele bedrijven. De technologie kent een sterke ontwikkeling die toch een diepe indruk nalaat. Arbeidsbesparing, precisiefruitteelt en vergroening krijgen veel aandacht. In dit artikel gaan we dieper in op de nieuwigheden met betrekking tot de pitfruitrassen.
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Geneva-appelonderstammen
Traditioneel waren er veel boomkwekers aanwezig. Het einde van de universele M9 lijkt in zicht. Eerst was er de ontwikkeling dat er duidelijk verschillende selecties waren in de M9. Vandaag krijgen de Cornell-Geneva-onderstammen, afgekort G, de volle aandacht. Minder of geen problemen met bodemmoeheid/ herinplantingsziekte, bacterievuur, stambasisrot, wollige bloedluizen, wortelvelden gekoppeld aan een goede productie en goede vruchtgrootte zijn het bestuderen waard.
De universele G-onderstam bestaat niet. Er zijn geen langdurige ervaringen. Bij o.a. de boomkwekerij Montfort kon je uitgebreid informeren over de nieuwe Geneva-appelonderstammen. Door het grote aanbod van G-onderstammen moeten de boomkwekerijen een keuze maken in het aanleggen van moerbedden. Welke onderstammen zijn voor ons assortiment hier geschikt? Met G11 en G41 is er wel een beperkte positieve ervaring die soms rasgebonden is, wat de keuze niet vereenvoudigt. Er zijn nog andere beloftevolle G-onderstammen, maar de ervaringen zijn te beperkt. De meerprijs van de onderstam is 1 euro/boom. De vergroeiing is de eerste jaren wat moeilijker, waardoor je moet oppassen bij het planten. Plant in de herfst om een gelijke uitloop te krijgen.
Voor welke appelrassen lijkt er extra interesse?
WUR doet heel wat onderzoek in de fruitteelt. Er is een toenemende trend naar clubrassen, (gesloten) conceptrassen, contractrassen of merkrassen. De afzet en teelt wordt strikt geregeld volgens het specifieke contract. Sommige telers zoeken juist naar ‘vrije rassen’. Voor nieuwe cultivars/ mutanten moet je kwekersrecht betalen. De vermarkting kun je zelf beslissen. Deze problematiek bepaalt de raskeuze zeer sterk.
SQ159
SQ 159 of Natyra®, Magic Star® en Sprank® is kweekrechterlijk beschermd (Foto 1). Bij veel consumenten is hij geliefd, maar de naamverwarring is soms een probleem. In bio is het Natyra® en de bioteler is vrij in de afzet. Het clubras heeft twee merknamen in IPM. Het is een moeilijk ras met matige groeikracht, waardoor je hetbest plant op verse grond en goede nazorg verleent. Het is niet aanbevolen voor herinplant. Veel vragen gaan over de zwarte vlekjes. Het wispelturig schilprobleem houdt velen bezig. Recent onderzoek ontdekte dat de schimmel Elsinoe pyri de oorzaak is van dit wispelturig en ernstig schilprobleem. Het productiepeil is lager dan Jonagold. Het beperken van beurtjaren is een grote uitdaging. De meest gebruikte bestuiver is Santana. De voorkeur gaat naar een boom met de tussenstam Golden Delicious. Let ook op kanker. Het ras heeft een Vf-schurftresistentie. Het advies is om het ras op piekmomenten te behandelen tegen schurftinfecties.
Wur029
Er was ook vraag naar info over WUR029/Wurtwinning®/Bloss®. De verwachtingen zijn hoog, maar de ervaringen erg beperkt. Het is een mooie, rozerode, gebloste, 60- 80%, appel met witachtige lenticellen. De vruchtmaat is 70-85 mm. De schil heeft een lichte dons die bij het sorteren verdwijnt. De smaak is goed met krakend, sappig vruchtvlees en een fruitig aroma. Hij bloeit vroeg en lang. De S-allelen zijn S2-S7. Elstar en Santana zijn geschikte bestuivers. Beurtjaren zijn beperkt. Door de Vf-resistentie is er enkel bestrijding nodig op de piekinfecties. Het is daarnaast weinig gevoelig voor kanker en echte appelmeeldauw.
Het blad heeft een lichte chlorose verkleuring, een Honeycrisp-kenmerk. Tijdens seizoen 2024 ontstond in heel Europa veel schade door Greenspot. pcfruit stelt zich daarom terughoudend op t.o.v. dit ras tot er meer duidelijkheid is. Het pluktijdstip is midden tot eind september. De Brix bedraagt 13-15°, de hardheid: 7,5-9,0 kg/cm² en het zuur: 9,6 g/l. De groei is goed met een vlotte vertakking, waardoor het een gemakkelijke boomvorm heeft. Het ras is eveneens kweekrechterlijk beschermd.
WUR037
WUR037/Freya® lijkt enigszins op Elstar. De pluk valt er alvast mee samen en de smaak is zoetzuur. Het ras heeft een Vf-gen, waardoor aandacht bij pieken van schurftinfecties vereist is. De vruchtgrootte is 70-85 mm en de vrucht heeft een typische conische vorm. De vruchten zijn 75% gekleurd. In de kist lijkt hij enigszins heterogeen. Aan de steelholte is er soms verruwing. Bij de pluk is de appel hard 9-10,5 kg/m², later zakt dat naar 7,5-8,5 kg/cm². Meestal zijn twee plukbeurten nodig. Het ras kan je in ULO bewaren tot mei. De goede groei is gemiddeld sterk, dus geschikt voor herinplant. De takken staan horizontaal. Hij bloeit samen met de Elstar. Er zijn weinig beurtjaren en een kleine dunbehoefte. Hij is niet gevoelig voor kanker en tolerant tegen echte appelmeeldauw. Het ras is kweekrechterlijk beschermd, maar is geen clubras.
WURSIXO
De vraag naar de herfstrassen Wursixo en Wuranda was klein. De Duitse groengele Pia 41, een groengele appel die je lang kan bewaren, is geschikt voor de korte keten. Ook is hij kweekrechtelijk beschermd, maar geen clubras.
Pinova Pinot Prince
Bij de thuisverkopers en korte ketens was er wel interesse in een mooie gebloste rode Pinova Pinot Prince. Blijkbaar bestaat er een beperkte vraag naar de zoete appel. Het is een gemakkelijk ras, enkel
Neofabraea-vruchtrot bij oudere bomen vraagt extra aandacht. De gebloste mutant is kweekrechtelijk beschermd, maar geen clubras zoals de gebloste Pinova Evelina.
Fresco
De smaakvolle Fresco/Wellant® is ondertussen goed ingeburgerd in de korte keten in de Lage Landen en Duitsland (Foto 2).
Gala-mutanten
Voor Gala is er een zeer beperkte interesse voor vroeg rijpende gekleurde mutanten. Denk o.a. aan Wildfire® RKD, die 18-22 dagen vroeger zou zijn met een gestreepte, intense rode blos en de grotendeels
rode Gala MGCP die in één keer en een week vroeger geplukt kan worden dan de standaard Gala.
Bay 4210
Een aparte onbekende appel is Bay 4210/Sonnenglanz®. Dat is een Beierse kruising van Pinova met Topaz (Foto 3) en is kweekrechtelijk beschermd, maar geen clubras. Het is een gele, vaste, knapperige appel met een frisse, zure smaak en een licht citrusaroma. Zijn vruchtvlees blijft lang wit na het aansnijden. De pluk is begin oktober, nl. 45-50 t/ha. De bewaring is zeer goed. Het ras is laag allergeen (Mal d1). Thuisverkopers krijgen meer vragen over niet-allergene appels, vnl. van bezorgde ouders. Als je een appel verhit, krijg je geen allergische reactie.
Er zijn appelrassen met een laag allergeen effect, maar allergeenvrije rassen zijn (nog) niet bekend. Wees voorzichtig tijdens het uittesten bij gevoelige mensen. Surf naar info@boergijs.nl.