Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Water nodig? Kies voor bufferbekkens!

Het ziet er dit jaar misschien niet naar uit, maar periodes van lange en extreme droogte komen steeds vaker voor. Denk maar aan de droogte van 2022. Daarom zijn alternatieve waterbronnen, zodat we de fruitteelt in de toekomst beter kunnen wapenen tegen wat komen gaat, zeker geen overbodige luxe. Opgevangen regenwater is zo’n alternatief en daar kan jij nu voor intekenen!

 

Bufferbekken van Aquafin in Mechelen – ©StudioFossiel

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Aquafin zet de schouders onder dit slim en alternatief watergebruik en lanceert het ‘Restwater’-project. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen wil Aquafin  opgevangen regenwater ter beschikking stellen voor telers uit de buurt.

Bekkens in Wellen, Diest & Bilzen

Aquafin selecteerde de meest interessante bufferbekkens op basis van objectieve berekeningen  naargelang de beschikbare hoeveelheid water, de momenten waarop het water beschikbaar is… Uit die selectie kwamen onderstaande bekkens in Wellen, Diest en Bilzen naar voren (Tabel 1, Figuren 1-3).  Het water dat in die bekkens wordt opgevangen, is neerslag afkomstig van wegenis, dakoppervlaktes en onverharde oppervlakken, zoals landbouwpercelen en weilanden.

Tabel 1. – Geselecteerde bekkens.
Figuur 1. – Bekkens Wellen.
Figuur 2. – Bekkens Diest.
Figuur 3. – Bekkens Bilzen.

Waterbeschikbaarheid maximaliseren ≠ watergarantie

Het beschikbare volume in het bufferbekken is, net zoals alle andere regentonnen, sterk  afhankelijk van de hoeveelheid regen die er valt. Met de slimme sturing of een kleine ingreep die aan het bufferbekken wordt toegevoegd, probeert Aquafin de waterbeschikbaarheid te maximaliseren, maar dat betekent geen garantie op water.

Zijn er kosten?

Afhankelijk van de interesse bekijkt Aquafin bekken per bekken, in overleg met de betrokken telers, op welke wijze het water gecapteerd zal worden. Indien het transport van het water over de weg zal gebeuren, staat Aquafin in voor de kost van de aanleg van een captatiezone met aftappunt. Als er verder geen operationele kosten zijn, kan het water gratis ter beschikking worden gesteld.

 

Indien er interesse is om het water via een leidingnetwerk te transporteren, wordt een projectplan opgemaakt samen met alle betrokkenen, met concrete voorstellen wie welke kost draagt. Op die manier kan je evalueren of de restwaterpiste al dan niet financieel interessant is voor jou!

Meld je hier!

Heb je interesse in het water van één van de vermelde bufferbekkens? Neem dan voor 14 juli contact op via victoria.nelissen@pcfruit.be of 011 69 71 55.

Deel dit bericht

Meest recente artikels