Opsporingsbericht: GBM-gebruik
- Sara Hasevoets
-
vakblad Fruit
Vanaf 2022 zie je een nieuw element op je GBM-verpakking: de 2D-matrix (Foto 1). Die code bevat drie elementen die de traceerbaarheid van GBM aanzienlijk vergroten. Het is een creatie van de internationale Stichting Agro CloSer. Phytodis en Belplant engageren zich met het Agro CloSerproject voor verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
Door elk stadium van distributie te digitaliseren, kunnen ze een snelle en waterdichte traceerbaarheid van GBM garanderen. Elke speler die betrokken is met de productie of distributie van GBM wordt aangemoedigd om zich tegen 2024 te registreren en de traceerbaarheid te implementeren, willen ze op professionele wijze een recall van een GBM in de Benelux doen in geval van een probleem met een product.
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Het is een hot topic, het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen. Organisaties als PAN (Pesticide Action Network), winkelketens én consumenten werpen meer dan ooit een kritische blik op fungiciden en pesticiden die we gebruiken om kwalitatieve vruchten in de schappen te krijgen.
Hoewel we als sector al sterke maatregelen genomen hebben om voorrang te geven aan de veiligheid van zowel consument als teler, zien de fyto-producenten en distributeurs zelf toch nog mogelijkheden om een tandje bij te steken. Daarvoor werd de Stichting Agro CloSer opgericht.
Snellere recall mogelijk
Voor België maken Phytodis en Belplant deel uit van de Stichting Agro CloSer, in Nederland zijn dat Agrodis en Nefyto. De fyto-giganten creëerden samen een platform om de logistieke traceerbaarheid van fyto-producten te garanderen: Agro Cloud Service of Agro CloSer. Nieuw aan het Agro CloSer-platform is dat alle communicatie rechtstreeks vanuit één enkele verbinding gebeurt. Wanneer er dus sprake is van een terugroeping, wordt die meteen via één weg naar alle mogelijke spelers gecommuniceerd i.p.v. elke schakel apart te moeten aanspreken en dát gaat de recall een stuk versnellen. De sector streeft om binnen de 24 uur een blokkade te organiseren en liefst voordat het GBM op de teelten wordt toegepast.
Naast een snellere recall sluipen er met het scannen van de inkomende en uitgaande producten geen fouten in het stockbeheer. Je kan dankzij de digitalisering ook makkelijk een ‘First expired, first out’-systeem garanderen.
Zo werkt het
Alle verpakkingen van één productiebatch (flessen, dozen en pallets) krijgen eenzelfde 2D-matrixcode met unieke productidentificatiegegevens (artikelidentificatie, partijnr. en productiedatum). Je kan het vergelijken met behangpapier, dat krijgt ook een specifiek batchnummer zodat je telkens met hetzelfde kleurenpallet aan de slag gaat en er niet ineens een strook met een kleurverschil tegen je muur hangt.
De producent scant welke pallets naar welke distributeur gaan, die doet op zijn beurt hetzelfde naar de retail. Dat kan eenvoudig door de 2D-matrix te scannen en
via hetzelfde digitale systeem te registreren waar een pallet, doos of fles exact naartoe gaat. Met het Track en Trace-systeem ‘Agro CloSer’ kan als een soort postvak
melding gedaan worden als ergens in de keten een teken van contaminatie blijkt.
In ieders belang, ook dat van de telers!
Telers moeten tegenwoordig al strikt een gebruiksregister voor gewasbeschermingsmiddelen bijhouden. Zo zijn de naam van GBM, datum, behandeld perceel, behandeld gewas en dosis verplicht om te noteren en moet je die kunnen voorleggen bij controle. Mits een kleine aanpassing in die administratie, voeg je daar ook nog de registratie van de 2D-matrix aan toe.
Het lijkt misschien een omslachtige administratieve rompslomp, maar naast een doelgerichte en snelle terugroeping van een gewasbeschermingsmiddel zijn er ook nog andere voordelen. Als jij kan voorleggen welke batch jij op welk perceel toepaste, kan je voorkomen dat jouw oogst/perceel (gedeeltelijk) geblokkeerd wordt of een blokkade op je fruitbedrijf zelfs volledig vermijden!
Een andere belangrijke positieve bijwerking is dat we door die extra inspanning ervoor zorgen dat het vertrouwen van de consument in onze kwalitatieve landbouwproducten en het positief imago verzekerd is.
Wettelijke verplichting?
Hoewel het niet om een wettelijke verplichting gaat, engageerden intussen al 24 producenten en distributeurs uit Nederland en België zich. Het gaat daarbij om een internationaal sectoraal commitment.
Agro CloSer wil wel duidelijk maken dat ook telers niet verplicht zijn om te registreren welke batch op welk perceel gebruikt werd, maar het is in hun eigen belang dat wel te doen. Het is een eenvoudige manier voor telers om hun eigen verliezen te beperken, doordat ze kunnen aantonen dat ze een veilige batch GBM gebruikten.
Kruiscontaminatie
Voorlopig focust Agro CloSer zich op de traceerbaarheid van producent tot retailer en alle stappen daartussen. Later kan dat verder worden uitgebreid en komt er mogelijk ook een platform voor tussenpersonen (zoals loonwerkers) en eindconsument/teler bij.
Stichting Agro CloSer sluit niet uit om in de toekomst ook verder te kijken dan de fytoproducten. Ze zien nog mogelijkheden om de Agro Cloud Service te koppelen
aan andere elementen zoals bijvoorbeeld gebruik van meststoffen en bladvoeding.
Meer info
Wil je meer info? Bezoek dan www.agrocloser.eu. Je vindt er een lijst van de bedrijven die zich al hebben geregistreerd en kan er zelf ook terecht voor meer info over inschrijvingen en voorwaarden! Omdat je als verkoper van GBM jouw huidig systeem moet aansluiten op de Agro CloSer-software en je mogelijk nog scanmateriaal moet aankopen, kunnen er wat bedrijfskosten verbonden zijn aan je registratie. Gelukkig kan je op de website ook een handige rekentool terugvinden die je kan helpen die kosten in beeld te brengen.
Ga naar de link www.agrocloser.eu/over-agro-closer/over-de-stichting om de infovideo te bekijken!