Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Nieuwe maatregelen rond IPM

Integrated Pest Management (IPM) of geïntegreerde gewasbescherming gaat over het duurzaam, beredeneerd gebruik van gewasbeschermingstechnieken en -middelen. Vermijden van puntvervuiling, reduceren van drift en vermijden van schadelijke onkruiden zijn belangrijke pijlers binnen IPM. Daarbij is er, in samenspraak met de hele sector, een stappenplan uitgewerkt voor een pakket aan nieuwe maatregelen.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Het gros van de nieuwe maatregelen zullen vanaf 2023 ingaan, met uitzondering van de bestrijding van doornappel. De problematiek rond dat onkruid neemt namelijk snel toe en vereist snelle maateregelen om in te dijken. Het doel van de nieuwe maatregelen binnen IPM is voornamelijk om enerzijds puntvervuiling en drift te beperken en anderzijds om de verdere verspreiding van een aantal schadelijke onkruiden te voorkomen. In samenspraak met de hele sector werden onderstaande maatregelen weerhouden.

Maatregel 2022

Doornappel is een probleemonkruid dat in snel tempo aan terrein wint. Die giftige plant dient te allen tijde bestreden te worden om verdere problemen te voorkomen. Sommige teelten kunnen zelfs niet geoogst worden door de aanwezigheid van dat onkruid. Vandaar wordt de verplichte bestrijding vanaf 2022 opgenomen in de IPM-checklist. Het doel is om steeds te vermijden dat het onkruid in zaadproductie komt om verspreiding te vermijden. Dit jaar zal dat een minor worden in de IPM-checklist, om tegen 2026 naar een major (verplichting) over te gaan.

Maatregelen vanaf 2023

Hieronder vind je een opsomming van de maatregelen die vanaf 2023 ingaan. Bij elke maatregel hoort een bepaald niveau. Niveau 1 betekent dat er een verplichting is, bij niveau 2 dient men aan minimaal 70% van de maatregelen te voldoen en niveau 3 zijn aanbevelingen.

 

  • Spuittoestellen bij openluchtteelten (uitgezonderd rugspuiten, lansspuiten, stationaire spuittoestellen en onkruidspuiten in de fruitteelt) moeten uitgerust zijn met een schoonwatertank. Vanaf 2023 wordt dat niveau 2 om in 2026 over te gaan tot niveau 1. De schoonwatertank dient een minimaal volume te hebben dat overeenkomt met de ISO-normen. Bij spuittanken groter dan of gelijk aan 1.000 liter dient er een minimaal volume van 100 liter te zijn. Het volume bij spuittanken kleiner dan 1.000 liter dient minimaal 10% van het spuittankvolume te zijn.
  • Het is aanbevolen om het spuittoestel uit te rusten met een intern spoelsysteem om een goede interne reiniging
    te garanderen.
  • Indien er bij het vullen van het spuittoestel water uit het oppervlaktewater wordt aangezogen, mag de aanzuigleiding niet gecontamineerd zijn met gewasbeschermingsmiddelen. Dat wordt vanaf 2023 verplicht (niveau 1).
  • Indien bij het vullen van het spuittoestel een aanzuigslang wordt gebruikt, dient er een terugslagklep aanwezig te zijn. Dat is eveneens verplicht vanaf 2023.
  • Bij toepassingen bij openluchtteelten waarbij niet neerwaarts gericht gespoten wordt, dient de afstelling van de spuitapparatuur (bv. doppenkeuze, aantal doppen, spuitrichting dophouders, spuitdruk, luchtondersteuning…) maximaal aangepast aan de actuele gewasontwikkeling. Vanaf 2023 gaat die maatregel naar niveau 2.
  • Op dagen dat een spuittoestel niet in gebruik is, staat die in een overdekte ruimte (met uitzondering van de stationaire spuiten). Dat wordt een niveau 2 vanaf 2023 en een niveau 1 vanaf 2026.
  • Het invullen van de fyteauscan (www.fyteauscan.be). Daarmee wordt duidelijk gemaakt waar er een risico bestaat dat gewasbeschermingsmiddelen in het water terechtkomen. Dat wordt een niveau 2 vanaf 2023.
  • Bij bespuitingen in open lucht moet er vanaf 2023 een driftreductie van minimum 75% worden gerealiseerd. Vanaf 2026 moet er een driftreductie bij bespuitingen in open lucht van 90% worden gerealiseerd, waarbij minimaal 75% driftreductie wordt gerealiseerd op het spuittoestel zelf.
  • Een kantdop op spuitbomen, gebruikt voor neerwaarts gerichte bespuitingen langs oppervlaktewater en verhardingen, gaat naar niveau 2 vanaf 2023.

Vul- en spoelplaats

Daarenboven wordt er binnen de werkgroep IPM ook verder nagedacht omtrent de bepalingen van de vul- en spoelplaats. Puntvervuiling is namelijk de belangrijkste oorzaak van contaminatie van gewasbeschermingsmiddelen in waterlopen. Het inwendig spoelen van het spuittoestel in het veld blijft een belangrijk aandachtspunt  Vandaar dat een schoonwatertank in de IPM-checklist werd opgenomen. Ook bij de vulplaats is het voorkomen van puntvervuiling een uiterst belangrijk aspect.

Deel dit bericht

Meest recente artikels