Gebruik van Novagib en Kudos bij zoete kers
- Sander Herinckx
-
pcfruit vzw
Om te spreken van een succesvolle kersenteelt zijn, naast een goede rassenkeuze, ook de productie, de vruchtmaat en de kwaliteit uiterst belangrijk. pcfruit onderzoekt de effecten van de plantengroeiregulatoren, Kudos (2019) en Novagib (2021), al sinds de toelating op zoete kers. We keken vooral naar vruchtzetting en groeiremming. In 2022 vulden we het proefschema aan met een biostimulant van Koppert (Vidi Terrum). Je leest hier de resultaten.
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
Kudos, met actieve stof Prohexadione-Ca aan een lage dosering en Novagib, met actieve stof GA4/7 hebben al jaren een plaats in een rui-onderdrukkend en vruchtzettend schema in de appel- en perenteelt. De ervaringen met Prohexadione-Ca en Novagib in steenfruit zijn voorlopig nog beperkt. Sinds 2019 lopen er op de steenfruitboomgaarden van pcfruit wel al proeven met Kudos. In 2021 voegden we Novagib toe aan bepaalde schema’s. Het onderzoek startte met het bepalen van de juiste dosis en tijdstip van toepassing.
Beperkt effect op vruchtzetting
De eerste proeven in 2019 en 2020 op vier- en vijfjarige bomen leidden niet tot de gewenste resultaten. We bekeken verschillende doseringen (0,5 – 1 kg) en toepassingstijdstippen (begin bloei, einde bloei en twee weken na volle bloei), maar door het goede bloeiweer, kende de controle al hoge producties. Dat liet weinig ruimte voor verbetering. Lage doseringen aan 0,5 kg/ha hadden geen effect op de vruchtzetting in het seizoen van 2019 of 2020.
We kregen in 2019 wel een kleine meerproductie als we Kudos toepasten begin bloei en twee weken na volle bloei. Dat gebeurde telkens aan 1 kg/ha. In 2020 was er enkel sprake van een licht positief effect bij een late toepassing (tweemaal Kudos 1 kg/ha, twee en vier weken na volle bloei), maar het verschil met het onbehandelde object was niet significant.
Verbetering nadat we Novagib toevoegen?
In 2021 was de zetting wat minder goed door het ongunstige weer tijdens de bloei en nabloei. We zagen de vruchtzetting met 13% verhogen bij de bomen die we behandelden met Kudos (2 x 1 kg/ha aan einde bloei en twee weken na volle bloei). Ook het schema Novagib aan 0,6 kg/ha bij volle bloei, gevolgd door Kudos bij einde bloei leidde tot een behoorlijke meerproductie van meer dan 2,2 ton/ha. Dat was een productiestijging van maar liefst 32%.
2022 bevestigt het resultaat
Vorig jaar legden we de meest gunstige objecten van 2021 opnieuw in proef (Tabel 1). Tijdens de bloei van Kordia was er voldoende zonneschijn, maar de maximumtemperatuur was gemiddeld. In de nabloeiperiode was de maximumtemperatuur gematigd, maar neerslag bleef uit. Bij de pluk (6 juli 2022) zagen we bij de klassieke schema’s met Kudos en Novagib een meerproductie van 11 tot 24%. Zowel de betere zetting als betere vruchtmaat leidden tot die hogere productie.
Merk bij object 4 de meerwaarde van een extra behandeling met Kudos twee weken na volle bloei op. Die behandeling kwam bovenop een schema met Novagib (bij volle bloei) en Kudos (einde bloei) toen het weer tijdens de nabloeiperiode ongunstig was. Ook tweevoudige toepassing van Kudos (object 6) leidde net als in 2021 opnieuw tot een verbeterde zetting (+21%).
Biostimulant Vidi Terrum
In 2022 namen we voor het eerst ook de biostimulant Vidi Terrum op in de proeven. De firma adviseert drie behandelingen tijdens de bloei. De drievoudige behandeling leidde tot een verbeterde zetting van 18%. De combinatie van Novagib en Vidi Terrum had geen meerwaarde.
Effect op de groei
Het opzet met de schema’s is nooit groeiremming. Gelukkig hadden zowel in 2019 als in 2020 de lagere (2 x 0,5 kg/ha) als de hogere doseringen (2 x 1 kg/ha) slechts een licht groeiremmend effect. Dat was echter niet het objectief van bovenstaande toepassingen. In 2021 was er helemaal geen invloed op de scheutgroei.
In 2022 (Figuur 1) werden kleine verschillen in scheutlengte gemeten. Bij de objecten waar Kudos, al dan niet in combinatie met Novagib, gebruikt werd, waren de scheuten gemiddeld ongeveer 10% korter. Die verschillen waren echter niet statistisch significant.
Invloed op bloemknop
We beoordelen ook elk jaar het aantal bloemknoppen. Gebruik van GA4/7 tijdens de bloei of Kudos aan deze doseringen had tot nog toe geen negatief effect op het aantal bloemknoppen.