Teeltadviezen midden april

Pit- en steenfruit

Fenologisch lopen we voor appel en peer nog gelijk met het langjarig gemiddelde. Bij het schrijven van dit artikel verwachten we begin bloei van Conference rond 10 april en volle bloei rond 17 april. Voor Jonagold verwachten we begin bloei rond 20 april.

 

Voor kers zitten we op 3 april voor late variëteiten (Regina) op schuivende knop en vroege variëteiten (Folfer) op het stadium dat bloemen loskomen van elkaar.

Vruchtzetting appel en peer

Volgens de weersvoorspellingen op 3 april werd er geen vorst voorspeld rond de bloei. In die situatie raden we je aan om op een gemiddeld perceel Conference geen zettende behandeling uit te voeren. In Fruit 6 werd dat uitvoerig toegelicht.

 

Bij triploïde appelrassen zet je net voor de bloei Regalis Plus bij weinig bloembot of beurtjaar, gevolgd door een tweede behandeling twee tot drie weken na de bloei. Bij diploïden is dat zeker geen standaard maatregel, tenzij je met een beurtjaar en weinig bloembot zit. GA4/7 kan je in volle bloei toepassen. Gebruik Amidthin om zettend te spuiten op éénjarig hout als de temperatuur 18°C bereikt en er voldoende blad is.

 

 

Ziekten

 • Door het overschrijden van de MRL is het gebruik van Captan tijdens de bloei niet meer toegelaten! Hou daar zeker rekening mee met je komende behandelingen.
 • Voor behandeling tegen neusrot kan je als alternatief kiezen voor een combinatie van Delan en Luna Experience rond volle bloei tot einde bloei, afhankelijk van de weersomstandigheden. Regenachtig weer geeft meer risico op neusrot. Luna Experience wordt op dat moment ook ingezet tegen Stemphilium. Na de bloei, kan je opnieuw Captan toepassen.
 • Om tak- en bloesemsterfte (monilia) bij kers tegen te gaan, behandel je met Signum of Tebusip. Bij de afbloei kies je dan weer voor Luna Experience of Switch om ook alternaria te bestrijden.
 • Door de regenval van maart en de vorstnachten begin april is er bij peer en kers risico op Pseudomonas-aantasting. Wees op je hoede als je vorig jaar al veel Pesudomonas in de boomgaard aantrof en zet waar mogelijk plantversterkende middelen in.
 • Hou er in je pitfruitteelt rekening mee dat er in maart al veel ascosporen zijn uitgestoten, maar dat schurftbestrijding ook in de periode rond de bloei cruciaal is. In droge en warmere periodes rijpen veel ascosporen die bij de eerste regens vrijkomen. Voer na zo’n zware ascospore-uitstoot na een droge periode sandwichtoepassingen uit. De bladeren en jonge vruchtjes zijn zeer gevoelig. Gebruik nu voor curatieve behandeling nog steeds de anilinopyrimides (Scala, Chorus, Faban), zeker bij voorspelde temperatuur van 12-13°C. In de bloei combineer je die met dithianon (Delan, Delan Pro …) als contactmiddel. Bij hogere temperaturen tijdens de nabloei kan je voor Geyser of Mavor kiezen als curatief middel. Vanaf midden april kan je ook starten met fosfonaten voor een algemene plantversterking.
 • Vergeet niet witziekte bij appel al te bestrijden vanaf roze knop, bij warmer en vochtig weer. Percelen met lage druk behandel je de eerste keer met zwavel. Bij hogere druk kies je voor een SDHI (Luna Privilege of Sercadis) om de sporulatie op witziektepluimen tegen te gaan.
 • Moet je je appelboomgaard nog snoeien Controleer dan zeker op de eerste witziektepluimen en verwijder daar ook de overwinterende kankers. Dat helpt de druk van Neonectria en zo ook neusrot te verlagen.

 

Plagen

algemeen
 • Hang je vroegste feromoonvallen uit. Denk daarbij aan vroege fruitmot, fruitmot en pruimenmot. Zorg ook zeker dat je feromoonverwarring tegen de laatste week van april uithangt.
 • Monitor op de aanwezigheid van rupsen en pas een rupsenmiddel toe tegen voorjaarsuil, wintervlinder, vruchtschilvreter… voor bloei of in de bloei indien je die plagen opmerkt.
peer
 • Let op voor schade van perenpokmijt, perengalmug (dikkoppen), zaagwesp en (kleine) perenknopkever. Bij een voorbloeibehandeling tegen luizen of perenbladvlo, bestrijd je ineens ook perengalmug. De vangsten van perenzaagwesp waren hoog en de eerste eieren werden afgelegd rond 30 maart. Behandel bij hoge vangsten onmiddellijk na het weghalen van de bijen of het vallen van de kroonblaadjes. Noteer waar de schade van perenknopkever het hoogst is om naoogst te behandelen.
 • We zitten dicht tegen het moment dat de overwinterende eitjes van peerluis ontluiken. Doe een extra controle op hun aanwezigheid in oude beurzen en dode knoppen.
 • De omstandigheden voor toepassing van kaolien en olie waren niet altijd optimaal. Waar je die wel kon toepassen, was er een goede perenbladvlo-bestrijding. Op dit moment kan je op percelen die nog niet in bloei zijn, nog kiezen voor Sivanto Prime aan de hoge dosis van 0,6 l/ha standaardboomgaard. Let wel op, die mag je maar eenmaal per twee jaar inzetten. Ook Harpun tijdens de afboeiperiode inzetten tegen grote larven is een mogelijkheid. Wacht op de waarschuwing na de nabloeiperiode voor je Movento gebruikt. Vaak behandelen telers te vroeg, waardoor ze een groot deel van de populatie missen.
appel
 • De harlekijnmijt is intussen actief en we verwachten de ontluiking van rode spin rond 12 april. Waar je nog geen olie toepaste, kan dat nog gebeuren tot roze knop.
 • De eerste roofmijten kan je ook vanaf die week verwachten.
 • Voer nu ook een luizenbehandeling voorbloei uit. Als er bloedluis aanwezig is, kies je voor Pirimor. Die pas je toe bij windstil en zonnig weer. Volg de druk van roze luis goed op en kies voor Movento in de nabloei. Als er geen of minder druk is van bloedluis, kies je bij de voorbloei voor Teppeki of Sivanto Prime (lage dosis) of Gazelle.
 • Monitor nu voor vruchtsteker op vroege bestuivers of siermalus (Foto 1). Het is hoog tijd om de witte kruisvallen van appelzaagwesp uit te hangen. Beide plagen kan je voorbloei, bij aanwezigheid of op de piek van de vlucht, nog bestrijden met Tracer.

 

 

Bladvoeding

Voeg vanaf nu ureum-bladvoeding toe aan uw bespuitingen. In magnesiumgevoelige variëteiten bij appel (Gala, Kanzi, Golden, Wellant) pas je nu ook magnesiumnitraat toe. In de bloei, zowel in appel als peer, voeg je 1/10de dosis boor bij behandelingen.

Houtig kleinfruit

De versnelling in fenologie na de warme nachten tijdens de laatste week van maart, werd vorige week weer afgeremd door de lage minima. Momenteel zitten we op het langjarengemiddelde, maar lopen we een week achter op vorig jaar. Vroege rode bessen en stekelbessen naderen buiten ook reeds de bloeiperiode.

Schimmelziekten

Stekelbes en de vroege rode bes-rassen zijn al gevoelig voor witziekte, die overwinterde in eindbotten en nu het gevoelige jonge blad infecteert bij temperaturen boven 15°C en vochtige periodes (dauw of neerslag).

 • Daar waar de bloei al bezig is, combineer je best een witziektemiddel met een Botrytis-middel of kies je voor Luna Sensation. Wie nog frambozen of bramen uitzet, herinneren we er graag aan dat Botrytis bij bewaard plantmateriaal een duidelijk effect heeft op het slecht uitlopen ervan. Naast een behandeling tegen stengelziekten met Delan, daarom best ook een Botrytis-middel toevoegen in de eerste behandeling. Bij weinig problemen met uitval na bewaring kan je Captan inzetten tegen beide ziekten.
 • Frambozen kan je 14 dagen na het uitzetten best aangieten tegen Phytophtora wortelrot. Ook bij doordragende aardbeien bij het planten van doordragers behandel je daartegen.
 • Junidragers onder tunnel komen nu in bloei. Behandel tegen Botrytis bij vochtig weer en lucht regelmatig.

 

Plagen

 • In beschermde rode bes-teelten moet je nu ook de feromoonvallen tegen bessenglasvlinder uithangen.
 • Stekelbes en rode bes controleer je ook regelmatig op bladwespen (Foto 1). Die lijken op jonge rupsen, maar hebben meer dan acht paar poten. Ze kunnen op korte tijd het bladmoes volledig wegvreten tussen de nerven. In tegenstelling tot rupsen werken middelen op basis van Bacillus thuringiensis niet tegen die plaag. Kies daarom voor Tracer.

 

 

 • Op de buitenteelten van de bessen, maar ook van blauwe bes, kunnen vanaf nu ook wintervlinderrupsen vraatschade aan de bladeren berokkenen.
 • Kasspint en bladluizen zijn nu in alle teelten actief, waaronder ook bloedvlekkenluis bij rode bes.
 • Controleer bramen en frambozen zeker ook voor schade van Lygus-wantsen.
 • Vermijd insecticiden, ook fysische middelen, tijdens de bloei, maar voer voor het begin van de bloei een behandeling met een fysisch middel als Flipper uit tegen galmuggen en bladluizen.

 

Onkruid

In vollegrond teelten van rode bes is nu nog het moment van onkruidbestrijding. Kies het middel Gozai om wortelopslag en onkruiden tegelijk te behandelen. Die grondscheuten komen nu. Vul eventueel aan met een grassenmiddel.

Deel dit bericht

 

Meest recente artikels