Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Dit was Dag van de Landbouw 2023

De 41ste editie was het alweer, van dé dag waarop we land- en tuinbouwers even in de schijnwerpers zetten. Bezoekers zakten massaal af naar de vele landbouwers en fruittelers die hun deuren wagenwijd openzetten voor het grote publiek. 17 september was een warme zomerdag, het vele lekkers en frisse drankjes die je overal kon kopen, waren dan ook meer dan welkom!

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Fruit- en groenteteelt (CSA) bij de familie Ghesquiere

In het West-Vlaamse Geluwe openden An en Raoul Ghesquiere-Dhondt de deuren van hun hofstede Ten Hoogen Elslande. Al sinds 1707 is de familie actief op de boerderij. Vroeger was het een gemengd bedrijf met akkerbouw en vleesvee. In 2015 startten ze met de plukboerderij waar op een biologische manier groenten, aardappelen, kruiden en (klein)fruit worden geteeld op een drietal hectare (Foto 1).

 

 

 

Ten Hoogen Elslande is een CSAbedrijf, wat staat voor Community Supported Agriculture. Klanten worden lid en betalen een jaarlijkse bijdrage. In ruil daarvoor kunnen ze een jaar lang groenten, fruit en kruiden oogsten voor persoonlijk gebruik. Zo’n 100 gezinnen maken gebruik van die formule. Voor mensen die de tijd niet hebben om zelf te oogsten, worden ook wekelijkse groentepakketten samengesteld die op de boerderij opgehaald kunnen worden.

 

Het aanbod groenten is duidelijk groter dan het aanbod fruit op het bedrijf. Toch zijn er seizoensgebonden o.a. aardbeien, appelen, peren, kersen, pruimen, frambozen en braambessen beschikbaar. Bij de fruitbomen worden vooral oudere rassen op een extensieve manier geteeld. De appelen en peren behoren niet tot de zelfpluk, omdat de oogsttijd per variëteit verschillend is en de ervaring er is dat bordjes plaatsen waar geplukt mag worden niet voldoende is om plukgrage handen van mooie rode, maar nog onrijpe appelen te houden. Enkele jaren geleden werd een paardenweide omgevormd tot een agroforestry-perceel. Een 20-tal hoogstam appelen perenbomen werden aangeplant in de weide (Foto 2). Het doel is om van het fruit een sap te maken dat dan ook lokaal kan worden aangeboden.

 

 

Zachtfruit van Royakkers in Nazareth

De familie Royakkers teelt braambessen in een serre van 24.000 m². In Nazareth startte Willy in 2016 het bedrijf samen met zijn vrouw Rina Neyens. Nadien stapten dochter Aline en schoonzoon Jonas Verschueren in het bedrijf.

 

Braambessen kan je er verkrijgen vanaf begin mei tot en met de kerstperiode. Al bij het betreden van het bedrijf ligt de nadruk op de biologische bestrijding van schadelijke insecten, waar je zelf biologische bestrijders kon spotten. In de serre werd uitleg gegeven bij de teelt van braambessen via de speakers. Na de doorgang door de serre ging je voorbij de foliebassin van zo’n 5 miljoen liter water, waar het regenwater wordt opgevangen. Ook het drainwater wordt na ontsmetten opnieuw gebruikt, waarmee het bedrijf ook inzet op duurzaam watergebruik. Je kon nadien ook nog terecht bij de bedrijfsleiders voor vragen.

 

De familie Royakkers verkoopt bessen via hun automaat. De overige braambessen worden vermarkt via BelOrta en FruitMasters in Nederland. Wist je dat de familie zelf aan veredeling en onderzoek doet van nieuwe rassen? Zo zetten ze in op zoetere variëteiten.

 

De bezoekers konden nog genieten van lekkere proevertjes en een lekkere huisgemaakte mocktail op basis van braambessen. Heel wat van de bezoekers verlieten het bedrijf met een bakje van de ‘special edition’, een zoetere variëteit van braambessen.

 

Puur Framboos, pioniers uit Kortenaken

Na heel wat marktonderzoek besloten Filip en Caroline in 2018 om zachtfruit te gaan telen in Kortenaken onder de naam Puur Framboos. In het Hageland zijn ze daarmee echte pioniers. Dit jaar vierde het bedrijf zijn vijfjarig bestaan met een deelname aan Dag van de Landbouw.

 

De frambozenplantages bevinden zich rond en nabij het bedrijf, in totaal zo’n drie hectare. Afhankelijk van het weer plukken zij van half juni tot eind oktober. In het seizoen organiseren zij regelmatig zelfplukdagen en kan je terecht bij hun automaat. Het merendeel van de frambozen wordt verder verhandeld, voornamelijk via de lokale retail- en afzetmarkt. Filip, Caroline en hun dochters maakten het hele jaar opnames, zodat ze de rondleidingen konden starten met een filmpje. De aanwezigen leerden zo het proces van planten tot plukken. De bezoekers werden daarna meegenomen door de gidsen voor een toelichting tussen de frambozen.

 

Speciaal voor de jongste bezoekers was er ook een frambozenfee. Verder waren er heel de dag blije gezichtjes te vinden in de kleurhoek, bij de ballonnenplooier, kindergrime, tattoos en natuurlijk in het springkasteel.

 

Afsluiten kon met een hapje en drankje. Een speciaal, voor die dag ontworpen, taartje smaakte naar meer! Met de kennis van het productieproces, namen veel bezoekers ook graag een (of enkele) bakje(s) frambozen mee naar huis. Huiswaarts keren gebeurde bovendien in stijl met een echte oldtimerbus die de pendeldienst verzorgde tot aan de parking.

 

 

Zachtfruitbedrijf Meyers staat jaarrond paraat

Een kast van een zachtfruitbedrijf, dat troffen we aan toen we in Riemst arriveerden bij Wim en Louis Meyers (Foto 5). Ze specialiseren zich er in de teelt van aardbeien, braambessen, frambozen en rode bessen, allen geteeld op substraat. Zo wil Meyers Softfruit een langere periode kwalitatief fruit produceren.

 

 

 

Op het bedrijf aangekomen, loop je eerst langs het waterbassin waar ze maar liefst 7 miljoen liter regenwater opvangen. Dat water gebruiken ze voor de bevloeiing van de teelten en het overtollige bevloeiingswater wordt opgevangen, gefilterd, ontsmet en hergebruikt. In de zomer wordt het opgevangen water op de daken van de serres gespoten om die te verkoelen.

 

Daarna wandel je de serre in, waar niet minder dan 31.000 m² aan kleinfruit onder glas geteeld wordt (Foto 6). Verder zijn er 5.800 m² folietunnels, 10.000 m² (overdekte)  stellingen, 7.000 m² folietunnels voor frambozen, een opkweekveld voor aardbeien van 10.000 m² en een voor frambozen van 4.000 m² groot (Foto 7).

 

 

De bezoekers werden in de serre verwelkomd door een ontvangstcomité van hommels dat jaarrond helpt met de bestuiving. Aan de Biobest-stand kregen ze een woordje uitleg over het nut van de kleine helpers en kregen we een blik hoe het leven in een hommelkolonie er aan toe gaat (Foto 8).

 

 

 

Aan het einde van de rondleiding, passeerde je aan het machinepark. Daar was de nieuwe generatie aan de beurt. Met een assortiment aan tractoren, heftrucks, graafmachines, werd er wel iets afgetoeterd (Foto 9). Daarna was het tijd voor een drankje en een stuk vlaai of een eigenbereid ijsje. De allerkleinsten konden nog wat ravotten op het springkasteel.

 

 

EBURON estate zoekt plukkers

Ook in Tongeren kon je je dorst lessen in het nieuwe wijndomein van EBURON estate. Na een korte wandeling door een bosrijk steegje, kwam je bovenaan het wijndomein uit. Daar volgde een wandeling door de wijngaard voorzien van de nodige wist-je-datjes (Foto 10 en 11).

 

Ze werken bij EBURON strikt biologisch en met oog op duurzaamheid. Zo proberen ze de biodiversiteit er te stimuleren, verwekken ze hun eigen elektriciteit met zonnepanelen en maken ze er gebruik van een grote (regen)waterput.

 

Wie na de inspanning terug op krachten moest komen, kon neerstrijken op het terras om iets van de eigen wijnproductie te proeven. Diegenen die liever wat actiever zijn, konden zich ook inschrijven voor de oogst van de druiven (Foto 12 en 13).

 

 

De pracht van het familiebedrijf Picard

Op dit familiebedrijf is er werkelijk voor ieder wat wils. Naast de kweek van Duroc-varkens, zet de familie Picard ook in op de productie van groenten en fruit. Papa Luc bewerkt de akkers met precisielandbouw. Ze maken daarvoor gebruik van tractoren die rijden met een zeer gevoelige gps. Ook de sproeimachine heeft speciale dopafsluitingen waarmee de gewasbescherming wordt gespoten.

 

Luc verdeelt het vele werk onder zichzelf en zijn zoon Pieter. Pieter helpt zijn vader met dat intensieve proces, terwijl zijn zus, Leen, zorgt dat alle eigen kweek, zowel het varkensvlees als groenten en fruit, verkocht worden in de hoevewinkel ’t Kasseitje (Foto 14).

 

 

 

Die kans kon de redactie niet zomaar voorbij laten gaan. Zij gingen ook naar huis met een mooie buit aan verse groenten en fruit (Foto 15)! De kleintjes konden opnieuw crossen op het geïmproviseerde raceparcours (Foto 16).

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â