Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Perentelers kreunen onder druk van ziekten en plagen

Tijdens een Europese workshop in Bologna rond IPM-praktijken in pit- en steenfruit bezochten we enkele perentelers in de buurt van Ferrara in de regio Emilia-Romagna. Dat is het belangrijkste productiegebied van peren in Italië.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Naast grote problemen met perenbladvlo, bacterievuur en Stemphilium, zit men momenteel met de handen in het haar door de schade van de bruingemarmerde stinkwants, Halyomorpha halys. We bezochten enkele veldproeven van een Operationele Groep die rond die plaag werkt. Het was een samenwerking tussen telers, de fyto- en voorlichtingsgroep Agri2000Net en de universiteit van Perugia.

De bruingemarmerde stinkwants in Italië

De invasieve plaag die afkomstig is uit Azië, maar intussen ook in België wordt waargenomen (Fruit 11), heeft in Emilia-Romagna twee generaties per jaar. Onderzoek van pcfruit toonde intussen aan dat er in België maar één generatie is. De soort is zeer polyfaag en doet schade aan talrijke landbouwgewassen zoals soja, bonen … Vermits de wants de voorkeur geeft aan hogere gewassen is er ook veel schade aan peer. Daarentegen wordt appel toch eerder gerust gelaten. Vanaf de bloei van de peren tot de oogst zijn er voortdurend larven en/of volwassen wantsen aanwezig die vruchten aanprikken.

 

In de bezochte boomgaarden werden in 2021 elf insecticidebehandelingen uitgevoerd tegen die stinkwants. Desondanks werd in dat jaar gemiddeld in beide perenpercelen 30%, en in de buitenste rijen van de boomgaard zelfs 100%, beschadigde vruchten waargenomen. De bruingemarmerde stinkwants is intussen landbouwplaag nummer één in Italië en de schade overstijgt die van de bacterie Xyllela fastodiosa, die voor veel wijn- en olijfgaarden het einde betekent.

Entomopathogene schimmels

Hoewel men in laboproeven uitstekende resultaten had bekomen met entomopathogene schimmels zoals Beauveria bassiana en Akanthomyces muscarius brachten die door de droge zomer geen soelaas in het veld.

Push & pull strategie in onderzoek

Momenteel ligt de focus op een push & pull strategie, waarbij vallen met aggregatieferomonen en een ondersteunend UV-licht aan de rand van het perceel zoveel mogelijk stinkwantsen uit het veld aantrekken (pull strategie). In een prototype van die val (Foto 1) is ook een ventilator gebouwd om de aggregatieferomonen, die de gevangen wantsen (een 100-tal per week) zelf produceren, meer te kunnen verspreiden en op die manier nog meer wantsen te vangen.

 

Daarnaast worden er dispensers met repellente middelen in de boomgaard (push-strategie) aangebracht om de stinkwantsen buiten het perceel te drijven of hun migratie naar het perceel te verhinderen. Op basis van laboproeven werden eugenol, methylsalicylzuur en methylbenzoaat geselecteerd en dispensers met die repellentia afwisselend om de twee meter opgehangen in de veldproeven.

Fysische bestrijdingsmiddelen

Omdat men niet alles wil inzetten op de push & pull strategie en de chemische insecticiden slechte resultaten in 2021 behaalden, wordt de boomgaard ook wekelijks afwisselend behandeld met zwavel (als zwavelpoeder of Californische pap), respectievelijk diatomeeënaarde. Zwavel en diatomeeënaarde aan 30 kg/ha worden als poeder verstoven met een daarvoor specifiek ontwikkelde tractor-getrokken machine (Foto 2).

Diatomeeënaarde is een biologisch product met een fysisch werkingsmechanisme. Toch is het daardoor niet selectief voor natuurlijke vijanden. Tijdens het bezoek was het bang afwachten wat het eventuele effect op perenbladvlo was, want alle roofwantsen hadden ook al het hazenpad gekozen.

Sluipwespen

Tenslotte investeert de regio Emilia-Romagna jaarlijks in een verspreiding van de sluipwesp, Trissolcus japonicus, die de eieren parasiteert. Omdat de sluipwesp gevoelig aan zwavel is, worden ze niet uitgezet in boomgaarden. Wel in bosjes die aan de boomgaarden grenzen en waarin de polyfage bruingemarmerde stinkwants ook eieren legt. Die sluipwespen worden momenteel nog geproduceerd op de universiteit, waardoor er slechts 35.000 sluipwespen uitgezet werden.

Zwartrot

Stemphilium is qua ziekten nog steeds de meest schadelijke. Hun belangrijkste variëteit, Abate Fetel, is er namelijk bijzonder gevoelig voor (veel meer dan Conference). De aantastingsgraden bij de vruchten liggen tussen de 30 en de 70%. Omdat Stemphilium zich op de grasstrook ontwikkelt, werd die in de bezochte percelen gefreesd (Foto 3) en in een aantal percelen met Trichoderma behandeld. Daarnaast worden nog bladbehandelingen met fungiciden uitgevoerd.

Samengevat

De bezochte Italiaanse perentelers uit de regio Emilia-Romagna worden geconfronteerd met gemiddelde schade van de bruingemarmerde stinkwants aan de vruchten van 30-74% in de met insecticiden behandelde percelen. Daarnaast is er een hoge aantasting van Stemphilium en waren er regelmatig opflakkeringen van perenbladvlo en bacterievuur.

 

Het voorkomen van de Aziatische stinkwants, maar ook het onderfrezen van de grasstrook ter controle van Stemphilium, halen de gangbare IPM-strategie volledig onderuit. De huidige inspanningen gaan eerst naar het terugdringen van de schade. Daarna zal er terug een IPM-strategie moeten opgebouwd worden, die kansen biedt aan natuurlijke vijanden. Hoewel het veldonderzoek van een operationele groep nog maar in zijn eerste jaar zit, konden we kennis maken met de onderzoekers en informatie uitwisselen. Dat is uiteindelijk ook een doelstelling van dit soort Europese projecten.

 

Door een combinatie van lopend onderzoek via een LA-traject in pcfruit en internationale uitwisselingen, hopen we de situatie van Italië te vermijden in Vlaanderen.

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â