Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

Kunnen drijfmest en digestaat vandaag nog in de fruitteelt?

Theoretisch kunnen zowel drijfmest als digestaat nog steeds in de fruitteelt toegediend worden. Met de toenemende kost van kunstmest zou dit een alternatief kunnen zijn. Vanuit VLM worden er echter beperkingen opgelegd waardoor de praktische uitvoering moeilijk ligt. Drijfmest en digestaat moeten vanaf dit seizoen emissiearm worden aangebracht.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

Passen drijfmest en digestaat in het bemestingsschema?

Beide reststromen kunnen toegepast worden in de perenteelt. De voorkeur gaat wel uit naar drijfmest. Een jarenlange proef met digestaat levert elk jaar kleinere peren. Voor de appelteelt zijn die reststromen minder aangewezen. De toediening moet gebeuren voor de bloei. Voor peer rekenen we hier op een gift van 30 tot maximaal 40 E N/ha. Die gift moet voor de bloei wel met zo’n 20 E N uit kunstmest gecombineerd worden. De stikstof uit drijfmest komt traag vrij en zal onvoldoende ter beschikking zijn tijdens de bloei. Daarvoor hebben we de snelwerkende kunstmest nodig.

De lange nawerking van digestaat en drijfmest zorgt ervoor dat er nog stikstof vrijkomt tijdens de zomermaanden. Een bijbemesting met kunstmest in de zomer is niet meer nodig. Als gevolg van de lange stikstofnalevering zijn die reststromen niet geschikt voor sterk groeiende percelen. Op die percelen gaat de groei te lang blijven doorgaan, waardoor problemen kunnen ontstaan met bloemknopaanleg, perenbladvlo… Ons advies is om drijfmest of digestaat enkel toe te passen op percelen met een zwakke tot matige groei.

Beide reststromen kan je in de perenteelt toepassen. De voorkeur gaat wel uit naar drijfmest.

Drijfmest doseren

Het is heel moeilijk om de dosis correct in te schatten. Elke reststroom heeft een andere samenstelling. Ideaal is dat je op voorhand weet welke samenstelling het product heeft voordat je gaat uitrijden. Heb je geen betrouwbaar rapport bij aanvang, neem dan zeker een staal bij het uitrijden zodat je nadien kan bekijken of je nog moet bijsturen.

Hoe praktisch toepassen?

Vanaf dit seizoen moet je de type 2-meststoffen zoals drijfmest, digestaat en kippenmest emissiearm toedienen. Dat wil zeggen dat je ze moet injecteren of dat je ze binnen de 2 uur na aanbreng moet onderwerken. Op dit ogenblik lijkt de combinatie van een klassieke toediening meteen gevolgd door een schoffelbeurt de meest haalbare kaart.

Momenteel is er echter geen ervaring met welke machines het beste resultaat geven. Aangezien het snel moet gaan (onderwerken binnen 2 uur na toediening) lijkt een combinatie van rolhak en vingerwieder (Foto 1) of een machine op basis van schijven (Foto 2) het meest geschikt. Met die machines kan je snelheden van 7 à 8 km/uur halen. Verschillende constructeurs hebben een combinatie van rolhak en vingerwieder in hun gamma.

 

Vlakschoffels zijn niet geschikt voor die toepassing, omdat ze de bodem onvoldoende gaan keren zodat de mest niet ondergewerkt is. Machines met een roterende freeskop met zwenker zullen een goede werking hebben. Met die machines moet je wel vaak trager rijden. Injecteren van drijfmest op de zwartstrook, zoals dat in de akkerbouw gebeurt, lijkt minder evident. Het voordeel is natuurlijk dat je er in 1 werkgang vanaf bent. De injectiesystemen moeten echter vlot onder het gestel van de bomen door raken en ze moeten ook voldoende diep in de bodem kunnen dringen. Voornamelijk daar knelt waarschijnlijk het schoentje. De vele wortels die in de boomstrook zitten, maken dat heel moeilijk. Bovendien is het niet de bedoeling dat de injectiesystemen te diep gaan zitten. We willen wortelsnoei natuurlijk voorkomen.

Aandachtspunten voor het schoffelen

Onder natte omstandigheden is schoffelen niet mogelijk. Hou hier zeker rekening mee wanneer je afspraken maakt met de loonwerker. Snoeihout moet al verwijderd zijn van de boomstrook om vlot te werken. Indien je van plan bent om een type2-mest te gebruiken, moet je voordien zeker geen chemische onkruidbestrijding meer doen. Indien je in 2022 met type 2-mesten onder fruitbomen aan de slag gaat, geef gerust een seintje (ann.gomand@pcfruit.be)
over jouw praktijkervaring (tips en moeilijkheden) rond het inwerken. Zo kunnen we naar 2023 gerichter tot een goede oplossing komen voor een emissiearme toediening.

Onderzoek in kader van VLAIO 160782- Optimalisatie van de stikstofbemesting bij ‘Conference’ peer ter verbetering van de vruchtkwaliteit.

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â