Deze inhoud is enkel voor abonnees. Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen. Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

De zachte snoei van wijndruiven

Sinds de opkomst van de ‘zachte snoei’ door Simonit & Sirch zijn de meeste wijnbouwers in België naar die snoeimethode overgeschakeld. De basisprincipes van de zachte snoei zijn dan ook wel bij de meeste wijnbouwers gekend. Toch kwamen bij de snoeidemonstratie van zaterdag 14 januari vaak dezelfde vragen en snoeifouten terug.

----------------------------------

 

Deze inhoud is enkel voor abonnees.

Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.

 

Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.

 

De basisprincipes

De volledige zachte snoei beschrijven, zou ons te ver leiden. Daarom herhalen we hier enkel de basisprincipes en enkele tips voor de enkele guyot.

 

De basisprincipes:

  • Respect voor de sapstroom.
  • Geen grote snoeiwonden.
  • Snoei eenjarig hout tot aan de basis.
  • Snoei tweejarig hout tot op een stompje (2x diameter van snoeiwonde).

 

 

Nuttige tips

1. Goed begonnen is half gewonnen!

De eerste drie jaren zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de wijnstok. Een juist geplaatste en gevormde kop vergemakkelijkt de snoei en het onderhoud voor de volgende jaren. Het verbetert de snoeiprestaties van de ervaren, maar ook minder ervaren snoeier.

 

2. Schone koppen

We zien dat de kop bij deze snoei na enkele jaren snel breed wordt. Dat vormt geen probleem, de opbouw van hout is namelijk gewenst en vormt de basis voor de zachte snoei. Het bevordert de sapstroom en de levensduur van de wijnstok. De ‘leegte’ bij een brede kop kunnen we opvullen door de aflegger over de kop te plooien. Hou uw koppen schoon door stompjes van vorige jaren weg te snoeien.

 

 

Meer info

Leden van pcfruit kunnen het filmpje voor de volledige guyot snoei vanaf jaar 1 op het portaal van de provincie terugvinden: www.limburg-onderzoekt-landbouw.be/pcfruit/.

Overige tips? Werk in rondes!

Late snoei kan het uitlopen van de knoppen vertragen en de kans op vorstschade verminderen. Meestal is het niet mogelijk om alles pas in het voorjaar te snoeien, daar kan dan de dubbele snoei toegepast worden. Op pcfruit gaan we zelfs in vijf rondes werken:

  1. Wegsnoeien van de oude aflegger.
  2. Snoei van éénjarig hout: selectie van twee sporen en aflegger (+ vorststok).
  3. Snoei sporen.
  4. Aflegger afbinden.
  5. Verwijderen vorststok na de ijsheiligen

 

Door in snoeirondes te werken, kan je makkelijker minder ervaren snoeiers inschakelen.

De wintersnoei in 2023

Door de droogte in de zomer van 2022 is het 1-jarig hout op verschillende percelen niet goed ontwikkeld. We zien veel scheuten die niet over de volledige lengte afgehard zijn en/of scheuten die niet de gewenste ‘potlood’-dikte bereikt hebben (Foto 3). Dat hout is bijgevolg niet geschikt om op verder te gaan. Bij jonge wijngaarden waar de stam nog gevormd moet worden, kan in die situatie best terug gesnoeid worden op 2 ogen.

 

Bij volwassen planten waar de sporen geen goed vruchthout geven, moet volgens Simonit & Sirch altijd voorrang gegeven worden aan het vormen van de sporen. Als er geen goede vruchttak beschikbaar is op het spoor van vorig jaar, kan een vruchttak van op de aflegger van het afgelopen seizoen geselecteerd worden. Die kan dan voor één jaar aangehouden worden om productie te behouden.

 

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â