Toegang tot VLIF-investeringssteun versoepeld
- Jeroen Kellers
-
SBB Accountants & Adviseurs
Vanaf 1 januari hebben de diverse VLIF-steunmaatregelen een ware metamorfose ondergaan. De grote lijnen zijn alvast veelbelovend, maar de praktische uitrol ging wegens tal van redenen vertraagd van start. Begin mei werd de langverwachte investeringslijst met de steunpercentages gepubliceerd en opende het e-loket voor de eerste effectieve steunaanvragen onder de nieuwe VLIF-regels. De deadline om steun aan te vragen ligt op 30 juni. We raden aan om snel een afspraak te maken m.b.t jouw specifieke investering, waarbij we dan ook de nieuwe voorwaarden aftoetsen.
----------------------------------
Â
Deze inhoud is enkel voor abonnees.
Je kan dit artikel lezen door hier in te loggen.
Â
Heb je nog geen account en wil je je graag abonneren op Fruit? Ontdek hier de mogelijkheden.
De algemene voorwaarden
De toegangsvoorwaarden zijn gelijkaardig aan die voor de activering van betalingsrechten via de verzamelaanvraag. Je moet namelijk een actieve landbouwer zijn en dus beschikken over een actief ondernemingsnummer (met gepaste nacebel-code van landbouw) en een minimale standaard verdiencapaciteit (SVC) van 20.000 euro. De SVC is een afspiegeling van de grootte van het bedrijf. Dat is al berekend en vind je via het e-loket onder ‘bedrijfskenmerken’. De norm is echter vrij laag, zodat het zelden een uitsluitingscriterium vormt voor professionele landbouwers. De vroegere inkomensvoorwaarden worden versoepeld, waardoor minstens één derde van jouw volledige bedrijfsomzet uit landbouw moet bestaan. Zo komen ook landbouwbedrijven in bijberoep in aanmerking.
De vroegere uitsluiting van te grote bedrijven viel vanaf 1 januari weg net zoals de voorwaarde tot het bijhouden van een (bedrijfseconomische of fiscale) boekhoudingvoor nieuwe dossiers. Zelfs de voorwaarde van beroepsbekwaamheid ging op de schop, behalve voor vestigingssteun en de top up van 10% investeringssteun voor jonge boeren. Voor lopende dossiers uit de periode voor 01/01/2023 blijven de voorwaarden m.b.t. inkomen en bijhouden van een
boekhouding wel gelden. De versoepelde regelgeving is m.a.w. geldig voor nieuwe dossiers. Oude dossiers moeten aan de oude voorwaarden blijven voldoen.
Alleszins wordt de groep landbouwers die toegang krijgen tot de investeringssteun groter, omdat sommige voorwaarden versoepelen of wegvallen. Het budget
wordt daarentegen niet groter, waardoor er vermoedelijk meer aanvragen niet geselecteerd worden. Waarschijnlijk leidt dat tot een verschuiving in de effectief
betoelaagbare investeringen. Je kan het budget slechts één keer gebruiken! Vanaf nu moet je wel al bij de aanvraag voor investeringssteun een gepaste omgevingsvergunning opladen. Een betalingsaanvraag is mogelijk tot 2,5 jaar na de periode waarin je de steunaanvraag indiende.
Investeringssteun
Het blijft ieder kwartaal afwachten welke investeringen al dan niet geselecteerd worden. De investeringscodes worden opgedeeld in de klasse 15%, 30% , 40% en zelfs 50% voor de donkergroene klimaatmaatregelen. Voor jonge landbouwers kan hier een top-up van 10% bijkomen voor de laatste 3 klassen. Het is mogelijk dat investeringen uit de klasse 15% niet geselecteerd worden. Zeker in een kwartaal dat er veel aanvragen ingediend worden. Het systeem laat toe dat je de niet-geselecteerde aanvragen het kwartaal nadien opnieuw kan aanvragen. Er is geen beperking meer op het aantal steunaanvragen per jaar. Je kan in principe ieder kwartaal een aanvraag indienen.
De voorwaarde dat je investering niet mag aanvatten voor het einde van de blokperiode blijft bestaan. Op straffe van annulering van je aanvraag, moet je binnen de 2,5 maand bewijzen dat je investering effectief begonnen is. Na selectie en uitvoering van de investering komt er een administratieve betalingsaanvraag en controle. Zo is er een factuurcontrole om aan te tonen dat je de aangevraagde investering effectief uitvoerde. Het subsidiebedrag wordt echter per code vastgelegd op basis van een eenheidskost per dier, m² of andere eenheid. Voor investeringen waarvoor geen ‘eenheidskosten’ bestaan, moeten offertes bezorgd worden.
Als het dossier wordt goedgekeurd, ontvang je een uitbetaling van de steun via een éénmalige storting op je bankrekening. Al je uitbetalingen kunnen in totaal maximaal 300.000 euro bedragen gedurende de periode 2023-2027. De extra steun voor jonge landbouwers, samenwerkingsverbanden, niet-productieve investeringen en vooral de ammoniakemissie (AER) investeringen komen bovenop dat maximale budget.
Steun voor de fruitteelt
In bovenstaande lijst tonen we een aantal frequent voorkomende investeringen in de fruitteelt samen met het steunpercentage. De volledige lijst vind je via:
lv.vlaanderen.be/subsidies/vlif-steun/vlif-investeringssteun-voor-land-en-tuinbouwers.
Besluit
Voor nieuwe VLIF-aanvragen zijn er onverwacht veel versoepelingen die leiden tot minder administratie en controles. Ook zijn er hogere steunpercentages mogelijk. Door de budgettaire beperkingen heeft de selectiemethodiek echter ook als gevolg dat er minder investeringen effectief betoelaagd worden.