Fruitsoort: Peer

En het perenras van de toekomst is…

In België mag de perenteelt dan wel de steunpilaar zijn van de pitfruitsector, wereldwijd wordt er vandaag toch veel meer aandacht besteed aan de veredeling van nieuwe appelrassen in vergelijking met perenrassen. Dat het bij peer allemaal wat moeilijker en trager gaat, speelt daarin zeker een rol.

>> Lees meer

Chemisch dunnen?
Kijk naar het weer!

Niet alleen het aantal bloemknoppen, maar vooral het weer tijdens de bloei en in de nabloeiperiode is bepalend voor de vruchtzetting. Ook als je een chemische behandeling voor dunning inschat, speelt het weer een belangrijke rol. Meestal spreekt men enkel over temperatuur, maar zonlicht is ook een belangrijke factor die men al eens vergeet. Chemische dunning blijft maatwerk!

>> Lees meer

Consumptietrends pitfruit

De consumptie van appelen en peren zit al jaren in een neerwaartse spiraal, maar lijkt sinds de coronacrisis terug wat op te veren. Op zich een bemoedigend signaal, al blijkt vooral de peer een verjongingskuur te kunnen gebruiken.

>> Lees meer

Snoeien aan de lopende band

Een dertigtal telers trotseerden weer en wind om deel te nemen aan de snoeidemonstratie die Studiekring Guvelingen organiseerde voor haar leden. Drie sprekers lichtten verschillende snoeitechnieken toe: de klassieke 1-2-3 snoei, de mechanische snoei (Tête Fruitier), de Matha snoei en de Gala-snoei.

>> Lees meer

Reductie van stikstof mogelijk in perenteelt?

Stikstof speelt een belangrijke rol bij o.a. de teelt van Conference peren. Daarom zocht pcfruit vzw samen met de Bodemkundige Dienst van België naar een oplossing voor de problematiek rond stikstofbemesting. Die kwam recent nog sterk ter sprake in de actualiteit, toen boeren massaal betoogden tegen het strenge stikstofbeleid.

>> Lees meer