
Wat betekent ‘biologisch telen’?
Je gaat beter niet over een nacht ijs, want je moet wel alle aspecten overwegen voor je de stap zet.
Je gaat beter niet over een nacht ijs, want je moet wel alle aspecten overwegen voor je de stap zet.
De jaarlijkse bijeenkomst te Pamel is altijd leerrijk voor de biologische aardbei- en houtig kleinfruitteler. Enkel de vollegrondsteelt is toegelaten. De onderzoekers Sam Neefs, Lara De Taye en Bram De Keyzer lichtten de proeven op 6 juni 2023 toe.
De biologische teelt van Conference is aan een opmars bezig. Door het stijgende aanbod dringt een langere bewaarperiode zich op. Om gedurende die periode een even goede kwaliteit van de peren te garanderen, is er nood aan alternatieven om bewaarziekten te beheersen.
Een bus met 25 Vlaamse bezoekers (telers, stagiairs en voorlichters) stopte in Westerbeek in Nederland bij het familiebedrijf Genson. Naast het fruitbedrijf is het een grootschalige kwekerij, gespecialiseerd in de vermeerdering en opkweek van aardbeien, bramen en frambozen. Informeren over de bio-opkweek was het doel van het bezoek in het kader van het CCBT project ‘Op weg naar bioplanten klein-fruit’.
Het uitzetten van nuttigen geeft niet altijd het gewenste resultaat. Het is dan ook belangrijk om te achterhalen wat de mogelijke oorzaken zijn wanneer een natuurlijke vijand er niet in slaagt een bepaalde plaag te bestrijden. De hyperparasitoïde blijkt een grote rol te spelen!
In steden en gemeenten blijkt het verhogen van de biodiversiteit één van de voornaamste redenen om fruitbomen aan te planten. In de praktijk blijft het vaak bij het aanplanten van fruit en is er nog veel marge om de biodiversiteit te vergroten.
Eveline Driesen, consulente bio-omschakeling bij Boerenbond, richtte voor ‘Bio zoekt boer’ en ‘Bioclusters’ (Boerenbond, Bioforum en Algemeen Boerensyndicaat) een namiddag in te Boechout (Antwerpen) voor starters en omschakelaars. Peter Melders, wijndruiventeler, en Kris Van de Sompel, wijnmaker, ontvingen een twaalftal telers.
We zetten al lang natuurlijke vijanden zoals roofmijten, sluipwespen en roofwantsen in bij aardbeien onder glas en folietunnels. Toch blijkt die vorm van biobestrijding in beperkte mate succesvol bij klassieke vollegrondsteelten. Is het inzetten van bloeiende planten het kantelpunt in de biologische bestrijding van schadelijken op aardbeiplanten?