
Teeltadviezen midden maart
In dit artikel geven we de richtlijnen geformuleerd in de Werkgroep
Kwaliteit van 6 maart.
In dit artikel geven we de richtlijnen geformuleerd in de Werkgroep
Kwaliteit van 6 maart.
Na enkele jaren onderbreking kon op 12 januari 2023 terug het International Soft Fruit Conference plaatsvinden in het Nederlandse ‘s Hertogenbosch. Innovaties in de teelt van aardbeien en zachtfruit kwamen aan bod tijdens de tweedaagse georganiseerd door Delphy. In dit eerste artikel pikken we er enkele interessante presentaties uit.
Een bus met 25 Vlaamse bezoekers (telers, stagiairs en voorlichters) stopte in Westerbeek in Nederland bij het familiebedrijf Genson. Naast het fruitbedrijf is het een grootschalige kwekerij, gespecialiseerd in de vermeerdering en opkweek van aardbeien, bramen en frambozen. Informeren over de bio-opkweek was het doel van het bezoek in het kader van het CCBT project ‘Op weg naar bioplanten klein-fruit’.
Hieronder vind je de kwartaalcijfers voor oktober t.e.m. december voor hard- en zachtfruit en aardbeien opgesteld door VBT.
Ontdek hier de cijfers en prijzen voor fruit van het derde kwartaal.
Fruittelers blijven niet gespaard nu de begoniamijt steeds vaker opgemerkt wordt in bramen
We nemen een kijkje bij Royakkers Softfruit (Kinrooi) voor hun first flushsystemen bij houtig kleinfruit.
Frambozen en bramen zijn vatbaar voor infectie door een breed scala aan ziekteverwekkers. De ontwikkeling van vruchtrot ten gevolge van Botrytis cinerea brengt wereldwijd nog grote productieverliezen met zich mee.
De groene appelwants was lang de belangrijkste schadeverwekkende wants in pitfruit en trosbessen. Terwijl in pitfruit vooral schildwantsen meer aandacht opeisen, veroorzaken groene appelwantsen aanzienlijke schade in de bramenteelt.
Het gekoeld bewaren van plantmateriaal van bramen en frambozen is een dure en risicovolle onderneming.