Beheersing van (tak)schurft bij peer begint bij een slimme snoei

Schurft (Venturia pirina) bij peer vormt de laatste jaren meer en meer een probleem. Een bijkomende uitdaging in de beheersing van perenschurft, in vergelijking met schurft bij appel, is het ontstaan van takschurft in de teelt. Zodra takschurft aanwezig is, moet je vanaf het begin van het seizoen rekening houden met de secundaire infecties veroorzaakt door conidiën afkomstig uit die takschurftlaesies. Dat maakt de beheersing van schurft bij peer ingewikkelder dan bij appel. Daarom brengen we de symptomen van (tak)schurft bij peer en hoe ze te beheersen onder de aandacht in dit artikel.

De schurftschimmel behoort tot de sleutelparasieten in de teelt van peer en dat zowel in de geïntegreerde (IPM) als biologische teelt. Bij gunstige weersomstandigheden voor de pathogeen kan, als er geen bestrijdingsmaatregelen worden uitgevoerd, de oogst in één seizoen volledig worden aangetast.

 

Ook in de biologische perenproductie vormt schurft een groot probleem, mede door het veelvuldig verschijnen van takschurft. Men streeft de laatste jaren naar een meer duurzame landbouw, waardoor ook de chemische gewasbeschermingsmiddelen onder druk staan en er steeds minder toepassingen worden uitgevoerd of zelfs erkenningen niet meer worden verlengd. Dat zorgt ervoor dat het beheersen van schurft in de perenteelt steeds moeilijker wordt. Binnen het VLAIO LA-traject Novoscab zoeken we naar oplossingen voor een betere schurftbestrijding, met veel aandacht voor het gebruik van meerdere sanitaire maatregelen.

Herkennen van schurft op peer

Schurft komt voor op blad, vruchten en twijgen. Op het blad zijn het voornamelijk kleine tot grote zwarte vlekken op de onderzijde van het blad (Foto 1). Die vlekken produceren grote hoeveelheden conidiën die ook secundaire infecties kunnen veroorzaken. Op de vruchten komen eveneens kleine zwarte vlekken voor (Foto 2). Soms wordt schurft pas zichtbaar na bewaring, wat bekend staat als spatschurft. Ook die vruchtvlekken produceren aanzienlijke hoeveelheden conidiën.

 

 

Takschurft komt steeds vaker voor bij peer, terwijl het bij appel zelden voorkomt. Groene scheuten zijn zeer gevoelig voor infecties (Foto 3), maar ook houtige twijgen kunnen aangetast worden (Foto 4). Het is van groot belang om regelmatig de boomgaard te controleren op die symptomen. Al van bij aanvang van het seizoen kunnen er grote hoeveelheden sporen aanwezig zijn (visueel gelijkend op opengesprongen blaasjes) die wanneer ze vrijkomen infecties kunnen veroorzaken.

 

Extra aandacht tijdens de snoei

Om zoveel mogelijk schurft uit de boomgaard te verwijderen, is het essentieel om tijdens de snoei extra aandacht te besteden aan twijgen met takschurft (Foto 5). In 2023 voerde pcfruit een proef uit op een bioperceel. Dat werd zoals gebruikelijk gesnoeid, maar een deel van het perceel werd aanvullend gesnoeid met extra aandacht voor twijgen met takschurft. Die werden bijkomend verwijderd om de schurftdruk direct te verlagen.

 

Verwijderde twijgen kunnen het best worden afgevoerd of fijn versnipperd. Gedurende het seizoen werden meerdere veldevaluaties uitgevoerd, waarbij schurftaantasting op blad, vrucht en twijgen werd beoordeeld. Er werden infecties op bladeren en vruchten waargenomen (Figuur 1). Bij de standaardsnoei werd op 46% van de bladeren schurft aangetroffen, terwijl dat bij de extra takschurft snoei slechts 29% was. De extra aandacht tijdens de snoei voor takschurftlaesies had een duidelijke impact. Voor de vruchten was de aantasting in beide objecten zeer laag (± 2%) waardoor hier geen verschil waarneembaar was.

 

Conclusies

Schurft bij peer vormt een opkomend probleem waarbij de aanwezigheid van takschurft, zeker in de biologische teelt, een belangrijke factor is. Besteed tijdens het snoeien extra aandacht aan takschurft en verwijder ook de twijgen met die takschurftlaesies, want dat loont echt de moeite.

Teaser

Binnen het LA-traject ‘NOVOSCAB’ werd ook het effect van bladversnippering uitgetest met zeer beloftevolle resultaten. Een uitgebreid artikel verschijnt in een latere editie van Fruit.

 

 

Deel dit bericht

Meest recente artikels

Â