
Succesvol omenten? Tijdrovend, maar de moeite waard!

- Vicky Everaerts
-
pcfruit vzw

In het voorjaar van 2023 organiseerden we op pcfruit een workshop waar je druivenrassen leerde omenten. Worldwide Vineyards presenteerde de workshop en maakte gebruik van de oculatietechniek waarbij één oog van een nieuwe variëteit op de stam van de oude variëteit wordt geënt (Foto 1). Om het succes van de omenting te bepalen, evalueerden en vergeleken we dat met het rooien en herinplanten van jonge wijnstokken.
T-oculatie tijdens de bloei
Voor de T-oculatie, maak je een (je raadt het al) T-vormige incisie in de stam van de moederplant. De ent (oog) plaats je achter de schors. Dat kan enkel wanneer de schors makkelijk loskomt. Daarom kan je best omenten rond de bloeiperiode. Wil je zelf aan de slag? Bekijk dan de instructievideo via www.pcfruit.be/nl/druif/teeltinfo.
Onderhoud de sapstroom
Nadat je het oog plaatst, maak je een zaagsnede onder de ent, zodat er niet te veel sap tegen het oog drukt. Na drie dagen verwijder je op een na alle scheuten van de moederplant. Die ene scheut zorgt ervoor dat de sapstroom voldoende wordt onderhouden. Na 12 dagen kan je die dan terugknippen op één blad. Maar daarmee ben je er nog niet van af, want ook na het omenten, komt er nog heel wat werk bij kijken. Op de stam en de kop van de moederplant ontwikkelen zich namelijk verschillende scheuten. Die moet je wekelijks verwijderen. Ook irrigatie is een belangrijk onderdeel voor een succesvolle omenting, zeker totdat de entscheut groter is dan 12 – 15 cm.
Om het uitbreken van die entscheuten te vermijden, moet je ze regelmatig aanbinden. Is na zes weken het ent-oog niet uitgelopen, dan is de ent mislukt. In dat geval behoud je alle scheuten op de kop van de moederplant, zodat die reserves kan opbouwen. Probeer gerust in het volgende voorjaar opnieuw een oculatie te plaatsen!
Met die informatie gingen we op pcfruit aan de slag. In totaal entten we 60 wijnstokken van Sauvignon rytos op S04 om naar Frühburgunder (GM1). Na vier weken zagen we al een slaagpercentage van 74%, mét duidelijke bladvorming (Foto 2). Na acht weken steeg dat zelfs tot 82% (Figuur 1)! Kon je er niet bij zijn tijdens de workshop? Niet getreurd! Via www.pcfruit.be kan je de presentatie van de workshop én de technische fiche terugvinden.
Omenten of herinplanten? Veel voordelen...
Door druivenstokken om te enten, kan je de variëteit van een bestaande wijngaard veranderen. Het voordeel daarvan is dat je het bestaande wortelstelsel behoudt en de wijnstok daardoor sneller in productie komt. Vaak gebeurt dat zelfs al in het eerste jaar na de omenting. Van maar liefst 80% van de succesvolle enten op pcfruit, konden we bij de wintersnoei al een volledige stam en vruchtrank vormen (Foto 3), omdat het hout voldoende dik was. Bij de overige 20% werd een stam gevormd.
... Maar ook enkele nadelen
Een nadeel van omenten, is dat het slagingspercentage veelal lager ligt dan bij het heraanplanten van wijnstokken. Dat zagen we ook al in de wijngaard van pcfruit. Een mislukte ent kan je pas in het jaar na de eerste poging opnieuw omenten en daardoor kan er heterogeniteit in het perceel ontstaan.
Het omenten vraagt ook heel wat meer tijd dan heraanplanten. Het verschil in arbeid zit voornamelijk in het plaatsen van de enten, wat tijdrovend is, zeker voor een onervaren enter. Je moet daarnaast de stammen en koppen veel regelmatiger poetsen voor een succesvol resultaat. Doordat je de productierank wegneemt, groeien er veel meer scheuten uit de stam en kop. Die moet je regelmatig verwijderen om de competitie met de ent te verkleinen.
Kosten opgesomd
Om je een duidelijk overzicht te geven, sommen we het verschil in materiaalkost en arbeidstijd na één teeltseizoen op in tabel 1.